Івано-Франківськ До сайту

60 років Бурштинському водосховищу: історія Франківщини

ретро-фото Бурштин, натовп людей, водосховище

17 жовтня 1964 року річка Гнила Липа була перекрита. Тут почалось створення Бурштинського водосховища для охолодження турбін Бурштинської ТЕС. Місцеві назвали водойму “морем” через величезні розміри. Більше цікавих фактів далі. 

Пише Інформатор Івано-Франківськ з покликанням на ДТЕК Бурштинська ТЕС.

Перед створенням водосховища провели масштабні роботи з укріплення берегів та очищення територій, що дозволило забезпечити стабільну роботу ТЕС.

Раніше на цьому місці  були сільськогосподарські угіддя, луки та частково заболочені території, на яких місцеві випасали худобу й займались сінокосом. Людей переселили на іншу місцевість.

Штучка водойма має площу 12,6 км², що є майже як 2 400 футбольних полів.  У довжину воно сягає 7,5, середня глибина – 3,5 м і максимальна – 8 м. Об’єм води  у водосховищі – 50 млн куб. м, що еквівалентно 20 000 олімпійським басейнам.

Завдяки теплій воді влітку та стійкості до замерзання взимку, “Бурштинське море” стало місцем зимівлі та відпочинку для 250 видів птахів, включаючи 28, які зустрічаються лише на цій водоймі.

Птахи на Бурштинському водосховищі

19 пернатих видів, що входять до Червоної книги України, можна побачити тільки тут.

Птахи на Бурштинському водосховищі

Птахи на Бурштинському водосховищі

Саме тому водосховище входить до списку водно-болотних угідь Рамсарської конвенції й захищається світовою спільнотою, а також водойма є частиною Європейського кадастру важливих для птахів територій (IBA).

На берегах “моря” ростуть культури персиків та абрикосів. У водах Бурштинського водосховища живуть окуні, щуки, судаки, лящі, соми канальні та навіть амазонський буфало. До вашої уваги, риболовля тут заборонена!

У штормові дні хвилі можуть досягати 1 метра заввишки.

На водосховищі часто проводяться різні змагання. Також навколо водойми проходить орнітологічний, вело та екомаршрути, а поряд межує заповідник “Касова гора”

Читати також: Франківський автор “щасливого долара”, економічний радник президента США: історія нашого земляка

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87