Івано-Франківськ До сайту

Яблука, мед і трішки ванілі: як зварити япчанку, щоб смакувало, як у дитинстві

Япчанка

Япчанка — стародавній кулінарний скарб з Опілля. Проте сьогодні мова не лише про неї, а й про найпростіший у світі заливний пляцок із яблуками та персиками. Такі страви — це справжній смак літа.

Про це розповіли на сторінці Опілля: скарби нації, передає Інформатор Івано-Франківськ.

На фото — той самий заливний пляцок. Персики — лише зверху для прикраси, але їхній аромат настільки домінує, що не відчуваються ані яблука, ані навіть чайна ложка кориці, яку я туди «вибухав».

Але хочеться зупинитися саме на япчанці (або ябчанці). Здається, інтернет заповнений переважно її карпатськими варіаціями.

А от лемки, гуцули й бойки готували япчанку як десерт: яблука варили з цукром, перетирали до однорідної маси, додавали молоко, сметану й ложку борошна або крохмалю.

Страву охолоджували, поливали медом — і подавали. Смачно, до речі!

Але на Опіллі япчанка — це ще й напій. Його готували з компоту з яблук. Розварені плоди протирали через сито й додавали назад до рідини. Заправляли сметаною з борошном або крохмалем. Виходив щось середнє між киселем і компотом: густіший за одне, але рідший за друге.

До такої япчанки чудово пасують мед, кориця, ваніль, горіхи. Іноді додавали вишні чи малину. А за тим самим рецептом на Опіллі варили й малинчинку.

Цікаво, що япчанка добре смакує не лише з десертами, а й… з молодою картоплею. Така от несподівана, але щира гастрономічна історія з нашого краю.

Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.

Джерело головного фото: Facebook-сторінка Опілля: скарби нації. 

Читайте також: Легка вечеря для спекотного дня в Івано-Франківську: готується за 7 хвилин

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87