Після того, як восени прикарпатці зібрали урожай яблук і груш, потрібно відповідально підійти до його зберігання взимку — аби фрукти якнайдовше залишалися смачними та соковитими. І ні, це не про приготування варення чи компотів.
Інформатор Івано-Франківськ поцікавився, як досвідчені ґазди і ґаздині зберігають фрукти.
Сподіваємось, що збирали ви урожай не шляхом струшування дерев, оскільки при падінні фрукти можуть зазнати механічних пошкоджень і згодом почнуть гнити. Найкраще збирати їх або вручну, або за допомогою спеціальних приладів.
Технологія зберігання яблук і груш практично нічим не відрізняється, тому наведені нижче поради ви можете успішно застосовувати до цих двох видів фруктів:
- Не розташовуйте в одному ящику відразу декілька сортів, оскільки вони мають різні періоди зберігання.
- Ефективний спосіб зберігання для міських жителів — мох сфагнум, яким пересипають фрукти в поліетиленових пакетах.
- Найкраще місце для зберігання врожаю — у підвалі в ящиках, вистелених сіном. Замість ящиків також можна в один шар викладати яблука і груші на стелажах, посипаних соломою або сіном.
- Якщо є необхідність перемістити фрукти з одного місця в інше, уникайте різкого перепаду температури.
Важливо: не забувайте, що переспілі фрукти зберігаються набагато гірше, тому для зберігання використовуйте плоди, які досягли технічної стиглості.
Оптимальна вологість повітря для яблук — 80-85%, груш — 90-95%. Яблука краще зберігаються при температурі 0 — +3 С⁰, груші — при температурі -1 — +1 С⁰.
До теми: Якої погоди слід очікувати прикарпатцям у грудні 2025 року
Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87
