Вже завтра, 24 грудня, наші домівки наповняться особливим запахом пісних страв, які з раннього-ранку господині готуватимуть для вечері, а також таємничою атмосферою напередодні Різдва Христового. Які страви клали на стіл наші предки — читайте далі.
Пише Інформатор Івано-Франківськ.
Насамперед варто зазначити, що кожна ґаздиня з року в рік переносить традиції своєї родини та започатковує нові. Хай там як, але є певний перелік страв, про які чули всі:
- Кутя
- Узвар
- Тушена (запечена чи смажена) риба
- Вареники з картоплею чи капустою
- Пампушки
Також є страви, які можуть готувати не всюди, але це не змінює їхньої вагомості в надвечірʼя Різдва Ісуса Христа. Господині можуть готувати пісні перші страви (борщ, капусняк чи грибну юшку), квасолю, печеню із сушеними грибами, відварену картоплю із підсмаженою цибулею.
Також на стіл часто кладуть квашені огірки чи помідори, а також квашену капусту. Серед страв, які готують господині, також варто звернути увагу на пісні голубці, вергуни та завиванці з маком.
Серед напоїв, які також готують на Святвечір можна назвати не лише узвар, а й фруктовий кисіль. Крім того, господині купують дідух та запалюють свічку.
У деяких родинах існує традиція — класти ложки для тих, хто вже покинув цей світ, але спостерігає за своїми рідними з неба. Це немовби звʼязок, який не описати словами, але на ментальному рівні ти його завжди відчуваєш.
Насамкінець додамо, що найголовнішим в цей день є не пісна їжа, а стан душі та тепло в серцях. Лише вони здатні подарувати нам щастя у ці темні часи та гідно привести нас до свята Різдва Ісуса Христа.
До теми: На різдвяні свята у Франківську зміниться графік роботи комунального транспорту
Підписуйтесь на нас в Google новинах, щоб не пропустити головне.
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87
