Івано-Франківськ До сайту

Кодове слово “паляниця”. Як приготувати

Ті, хто увірвалися до нашої країни, вчаться вимовляти слово “паляниця”. Ми ж навчимо Вас її готувати.

Інформатор ділиться смачнющим, а головне простим рецептом випікання паляниці.

Але спочатку пропонуємо дізнатися деякі факти про цей різновид українського хліба.

Паляниця – це плеската хлібина. Назва походить від “палити”, оскільки при випіканні такого хліба утворюється суха, іноді пригоріла скоринка.

Слово “паляниця” стало паролем під час повномасштабного російського нападу на Україну. Воно використовується для виявлення людей, українська мова для яких не є рідною, тобто диверсійно-розвідувальних груп ворога. Росіяни вимовляють “паляниця” з м’яким звуком “і” замість “и”, а “ц” іноді замінюють “тс”.

Насправді, рецепт паляниці зараз актуальний, як ніколи, бо її можна легко приготувати на пательні, без дріжджів, з найпростіших продуктів, що важливо у воєнний час.

Інгредієнти на 5 шт., діаметром 15 см

кефір – 2 скл. (500 мл)

цукор – 1 ст.л.

сіль – 1 ч.л.

спеції – за бажанням

сода – 1 ч.л з верхом

оцет – 1 ст.л.

борошно – 800 г (~24 ст.л.)

Відеорецепт на своєму Ютуб-каналі опублікувала фудблогерка Лілія Цвіт. У відео вона готує на півпорції.

Смачного!

https://youtu.be/O3xbB6zXGAc

Ольга Пукавчук