Івано-Франківськ До сайту

В Івано-Франківську розповіли про відомих діячок міста

Сьогодні, 20 червня, відбулася тематична екскурсія Франківськом, де розповіли про відомих жінок Прикарпаття та їхній внесок у культуру й історію.

Інформатор також відвідав екскурсію.

Організатором заходу став туристично-інформаційний центр Івано-Франківська, що займається залученням туристів з України та з-за кордону. Про видатних жінок розповідала історикиня та краєзнавиця Кристина Тимошів. 

У рамках екскурсії відвідали Палац Потоцьких, площу Ринок, катедральний собор, вуличку з меморіальною дошкою Наталі Кобринській та інші локації міста. У всіх місцях, куди вела екскурсоводка, відбувалися значні для поширення жіночого руху події та розвитку міста загалом.

Наприклад, місцем, де відчувався вплив жінки — був палац Потоцьких. У 17 столітті жінки мали набагато менше прав, ніж мають зараз. Тому єдиний можливий варіант впливу мали дівчата, які народилися в заможних родинах, а згодом одружилися з чоловіками, що цінували їх. Однією з таких була Вікторія з роду Лещинських, дружина Юзефа Потоцького. На проживання до Палацу Потоцьких жінка запросила монаші ордени, які, окрім християнського внеску, принесли і позитивний вплив на політику — місто підтримувалося Папою Римським.

Пізніше Палац Потоцьких перейшов до власності Катажини Коссаковської, яка фактично була першою жінкою, що справді очолювала місто. Катажина також відкрила першу школу для дівчат в Станіславові.

На екскурсії розповіли про формування Руського товариства жінок, заснованого Наталією Кобринською, відомою громадською діячкою.

Говорили ще про багатьох активісток тогочасності, без яких у місті не відбувалися би вагомі зміни.

Екскурсія відрізняється від звичайних прогулянок містом, оскільки кожного разу змінюється їхня тематика. Сьогодні основною бесідою стали “Жіночі обличчя Станіславова”.

Ділитися деталями життя міста планують щопонеділка, о 16:00. Тематичний маршрут для франківців цьогоріч провели вперше. Але загалом екскурсії від туристично-інформаційного центру стартували ще 10 років тому.

Доєднатися може кожен охочий. Внесок — 50 грн. Кожного наступного разу тема екскурсії буде змінюватися разом з її провідником. Тому можна обрати для себе тему та записатися на екскурсію за номером: +380 (50) 424 83 04

Усю інформацію про наступні події шукайте на сайті.

Анастасія Стецькович