Івано-Франківськ До сайту

У Франківську влаштували унікальний показ фільму “Небо-парасолька”

Сьогодні, 26 липня, івано-франківцям показали український фільм “Небо-парасолька”. Глядачі не лише мали змогу подивитися хороше кіно, але й вплинути на його долю.

Повідомляє Інформатор.

Перед показом відбулася пресконференція, в якій взяли участь режисер Заза Буадзе, актори Ірина Бенюк та Богдан Бенюк, організатори події – Мар‘яна Заклінська та Михайло Пустовойт.

Це другий показ фільму у межах у межах проєкту “Внутрішня імперія. Психоаналіз і кіно”, що стартував наприкінці червня. Глядачі переглядають українські фільми, а потім обговорюють їх з точки зору психоаналізу. Раніше відбувся показ стрічки “Носоріг” Олега Сенцова.

Для глядачів підготували питання, що стосуються музики, костюмів, хронометражу фільму та ін. Далі при роботі над фільмом режисером врахує побажання і правки глядачів.

Як розповів режисер Заза Буадзе, головне диво під час показу фільму – обмін енергією. Без таких зустрічей – кіно не існує.

“Те, що зустріч з глядачами відбувається в Івано-Франківську, важливо, бо я вважаю Франківськ майже рідним містом. Прем’єри попередніх моїх фільмів були тут. Зараз ми робимо нову версію фільму, і ваші думки важливі для нас. У дистриб’юторів є свої ліміти – 2 год 10 хв – це супер багато. Нову версію пересічний глядач не побачить в кіно. Прогрес українського кіно до війни – це диво, а після війни буде щось інше, думаю. Вдячний Богу, що я мав шанс зняти цей фільм до війни. Після війни він був би інший. Не уявляю, як сьогодні розказати сучасну історію без війни. Цього зробити неможливо, – сказав режисер.

За словами актора Богдана Бенюка, скорочення фільму для акторів болючий процес, як і для режисера.

“Заза Буадзе своєю неймовірною лірикою, грузинським романтизмом впав на наше гуцульське тло. Створився неймовірний варіант романтичної історії. На фільм чекає перелицювання. Заза очікує на ваші враження, зауваження до сцен. Сподіваюся, що доля фільму складеться якнайкраще”, – каже актор.

Він характеризує свого персонажа Михайла як гарного, мудрого, філософського чоловіка, який перетягнув на українську сторону італійця. І додав, артист щасливий, коли режисер його любить. Ця роль припала Богдану Бенюку до душі, і він за неї вдячний.

Проєкт “Внутрішня імперія. Психоаналіз і кіно” – інтеграційний, а зараз дуже важливо інтегрувати українців.

Михайло Пустовойт зауважив, у цьому фільмі зачепили пласти не тільки головних героїв, але й всієї української культури.

“Думаю, що цей фільм – надзвичайно прекрасне українське кіно. Коли дивився на нього, подумав, що дивлюся фільм Фелліні”, – зауважив він. 

Стрічку “Небо-парасолька” знімали на Прикарпатті. Це копродукція України та Італії.

Читайте також: На палаці Потоцьких – українське кіно просто неба. 

Софія Сіренко