Івано-Франківськ До сайту

Хто розповсюджує фейки про експорт електроенергії з України?

Фейкову інформацію про експорт української електроенергії після 11 жовтня розганяють в інформпросторі з подачі рф, щоб відвернути увагу від того, що саме країна-агресор є причиною обмежень електроенергії в Україні, заявив голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Пише Інформатор із посиланням на Інтерфакс Україна.

Україна не експортує електроенергію з 11 жовтня. Крапка. Коли розганяють ці фейки, ми вважаємо, що це російська ІПСО. Ці наративи покликані відвернути увагу від одного простого факту: ми наразі маємо обмеження електроспоживання у всій країні не тому, що хтось її експортує, не тому, що хтось повільно ремонтує, а тому, що у нас практично щотижня відбувається масована ракетна атака РФ на українську енергосистему“, – сказав пан Володимир під час брифінгу у Медіацентрі “Україна-Укрінформ” у Києві у п’ятницю.

Він зазначив, що “Укренерго” навіть не розподіляє доступ до міждержавних ліній електропередач для експорту й водночас закликав не плутати комерційний експорт із технічними перетіканнями електроенергії, що виникають між об’єднаними енергосистемами.

Електроенергія, на жаль, не в курсі, що є кордони між державами. Коли енергосистеми з’єднані між собою, як українська, молдовська, румунська, угорська, словацька та польська, є так звані технічні перетікання. Як правило, вони дуже невеликі, десятки МВт, але сальдо завжди близько до нуля“, – пояснив голова національної енергокомпанії і зазначив, що бувають іще кільцеві перетікання, обсяги яких можуть бути більшими.

Наприклад у Румунії на півдні країни досить розвинена ВДЕ-генерація, але зв’язки між півднем і північчю Румунії слабкі, й для того щоб електроенергія могла дійти з півдня до півночі, вона має пройти територію Молдови, України, Угорщини та потрапити назад до Румунії. Це як приклад маршруту, яким подорожує електроенергія в об’єднаній українсько-європейській системі“, – описав ситуацію Кудрицький.

За його словами, очевидно, що в такій ситуації, скільки електроенергії потрапило в Україну, стільки й повернулося.

В українській енергосистемі електроенергії менше не стає, і вся електрична енергія, згенерована українськими станціями, залишається в Україні“, – наголосив голова “Укренерго”.

Читайте також: Енергетики не знають, де багаті. Чому світло вимикають не всім

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com