Івано-Франківськ До сайту

Івано-Франківський некрополь | четверта частина

Цвинтар у Княгинині, на вулиці Церковній, відкритий для нових поховань, хоч і досить старий. Сам район, у якому він знаходиться, старіший за Івано-Франківськ – Княгинин існує вже понад 800 років.

Розповідає Інформатор.

Це кладовище чинне, при вході є відносно свіжі могили. На алеях давні поховання, вкриті плющем, перемежовуються із гробівцями сучасної епохи.

Що не може не порадувати – більшість могил доглянуті, відверто закинутих досить мало.

Подекуди на цвинтарі є різдвяно-новорічні прикраси. Це частина традиції навідувати померлих родичів на свята – дехто приносить ялинові гілочки, дехто й штучні ялинки чи вінки.

Між іншим, штучні квіти на кладовищі заборонені, про що каже ось цей банер на воротах. Проте, судячи із могил, далеко не всі відвідувачі дотримуються цього правила.

До теми різдвяних традицій: хоч церква й не вітає підношення у вигляді їжі для мертвих, у народній обрядовості такий звичай пригощання все ж зберігся. На міських кладовищах він не надто поширений, але на одній із могил Княгинина ми помітили кутю, яку, ймовірно, приніс хтось із рідних цього пана.

Традиційно для галицьких некрополів зустрічаємо родинні гробниці.

Через радянську окупацію побачити весь рід похований разом – явище, на даль, рідкісне, проте тут такий гробівець вдалось відшукати.

У Княгинині похований і парох місцевої церкви, про яку ми згадували в одному із наших матеріалів про церкви Франківська.

А тут спочивають батьки письменниці Ірини Вільде.

І ще трохи світлин із Княгининського кладовища:

Юлія Равлюк

Читайте також: Івано-Франківський некрополь | третя частина

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com