Івано-Франківськ До сайту

Франківськ на початку ХХ століття: що сталося цього дня 1926 року

22 лютого 1926 року у Станиславові відкрилась фабрика шоколаду й цукерок Владислава Кровіцького.

Розповідає Інформатор із посиланням на Палац Потоцьких “Простір Інноваційних Креацій “Палац”

Історія підприємства “Цукерня і фабрика кондитерських виробів, шоколаду і печива Яна Новорольського і Владислава Кровіцького” розпочалась в 1900 році. Тоді 12 червня була відкрита нова кав’ярня в кам’яниці Міщанського банку. Сьогодні це вулиця Незалежності, 15.

У квітні 1913 р. цукерня Кровіцького змінила адресу, розмістившись на першому поверсі кам’яниці Хованців (готель і ресторан “Уніон”), збудованої у 1912 р. (нині – вул. Незалежності, 4).

У 1925 року почали будувати фабричний корпус для фабрики шоколаду. Вона пропрацювала до 1930 року, після чого Кровицькому довелось продати підприємство через проблеми в економіці Західної Європи.

На початку 30-х років на базі фабрики створили акціонерне товариство. Після 1934 року керівницею підприємства згадується дружина одного з місцевих адвокатів, а фірма одержує назву “Локарна” за найменуванням італійського міста, відомого своїм шоколадом.

У 70-их роках фабрика припинила виробництво в центрі міста і підприємство переїхало на теперішню територію ПАТ “Ласощі”.

Читайте також: “Чортова” або “Відьмова” гора: історія пагорба в парку Шевченка, що оповита легендами

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com