Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Чортова” або “Відьмова” гора: історія пагорба в парку Шевченка, що оповита легендами

Зараз — це локація, де дітки можуть з’їхати на санках або дошці і відчути радощі зими. В інші пори року — це доволі високий пагорб, з якого відкривається вид на парк. А ось за легендами, 15-метровий насип у міському парку був місцем для обрядів, а також кажуть, що його створили в’язні.

З історією нашого міста продовжує знайомити Інформатор.

Якщо ви гуляли в парку імені Тараса Шевченка, то мали помітити пагорб навпроти стадіону “Рух”. До речі, поблизу також розташований уже відомий серед франківців динозавр. Його, на жаль, понівечили ще в 2019 році, але дітлахи досі розглядають його з захопленням.

Навколо самого пагорба ходить чимало легенд. Деякі називають його “Відьмовою горою”, адже кажуть, що там колись відьми проводили свої обряди. Щодо назви “Чортова” теж є своя історія. Подейкують, що коли наприкінці 19 століття навпроти парку збудували в’язницю “Діброва”, то постала проблема, як перевозити туди ув’язнених. Через центр міста злочинців було доставляти небезпечно, тому від “Діброви” до вокзалу вирішили прокласти підземний тунель.

Усю вириту землю скидали в парк, внаслідок чого там і утворився насип. Ще одна легенда говорить про те, що серед в’язнів “Діброви” існувала традиція: коли злочинця звільняли, він мав взяти з тюремного подвір’я повну шапку землі та висипати її в парку. Таким чином у парку з’явилася гора, яка була майже в таку ж висоту, як і в’язниця.

Кажуть, що такий пагорб, створений руками злодіїв та вбивць, мав потужний заряд негативної енергії. Але насправді все набагато простіше і не так негативно. 15-метрову атракційну гірку з серпантином висипали в 1906 році, щоб вона слугувала оглядовим майданчиком для мешканців міста. А нещодавно там облаштували сходинки, гірку, повісили канат — все для того, аби дітки могли погратися та розважитися.

Текст написаний за матеріалами Романа Діди

Дивіться також: Чи всі знають про те, яким був парк Шевченка в Івано-Франківську?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору