Івано-Франківськ До сайту

Пуйло сьогодні в Івано-Франківську: в місті відкрили виставку карикатур російському диктатору

Сьогодні, 28 лютого, в Івано-Франківську відкрили виставку карикатур “Пригоди пуйла в Україні” художника Петра Грицюка.

Розповідає Інформатор.

На виставці представлені 23 роботи Петра Грицюка, які він писав з квітня до вересня минулого року.

Художник до того не працював у жанрі карикатури, переважно — в абстракції; має багато робіт, пов’язаних з Івано-Франківськом та Галичиною. Але свою першу карикатуру намалював через емоції, що викликали події 2022-го року:

“Виставку створив від тих подій, переживаючи, переносячи ті всі емоції. Намалював спочатку одну карикатуру, подивився, що можна рухатися в тому напрямку, і вже придумав цілу серію. Вона висвітлює не тільки події, а й більш широкі відносини між росією та Україною в історичному контексті”.

Роботи Петра Грицюка виконані олівцем в авторській манері, що називається “графічний кракелюр”. Для цієї манери характерні криві лінії, що разом створюють ілюзію тріщин (кракелюрів).

Митець та товариш Петра Грицюка Михайло Дейнега каже, що ці карикатури — нестандартне цікаве мистецтво сьогодення. Також цікавий сам митець.

“Коли дивишся на ці роботи, наскільки тут вловлений характер, образ того, кого він малює та робить з нього посміховище, — це настільки цікаво, що я просто вражений”, — ділиться Михайло Дейнега.

До слова, Петро Грицюк зазначає, що більше малювати в жанрі карикатури не планує. Тож побачити роботи митця на власні очі можна у Підземному Переході “Ваґабундо” до 14 березня. Вхід вільний.

Читайте також: Війна в деталях: у Франківську презентували виставку до річниці повномасштабного вторгнення

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com