Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Нічні “очі” для військових: де купити тепловізори в Україні?

Чи замислювалися ви про те, що таке тепловізор і взагалі нащо він? Чому про них так часто говорять військові? Де його можна придбати?

Інформатор зібрав для вас відповіді на ці запитання.

Давайте почнемо спочатку. Що ж таке тепловізор? Якщо говорити науковими термінами, то це оптико-електронний прилад для візуалізації температурного поля та вимірювання температури. Простою мовою це пристрій, який допомагає побачити невидимі для людського ока теплові випромінювання від різних предметів, істот та людей з точністю від 0,1 °C і вище. Коли люди дивляться в тепловізор, то бачать цілі різного кольору. Якщо ж об’єкт випромінює теплу енергію, то в тепловізорі він підсвічується помаранчевим, червоним або білим кольором. Останнє забарвлення виникає у тепловізорі тоді, коли людина, тварина, предмет тощо є дуже гарячим. Температура може сягати до 2000 °C. І навпаки, якщо об’єкт холодний (від 50 °C і вище), то на тепловізорі він матиме темно-синє або чорне забарвлення.

Це все добре, скажете ви, але на практиці це нащо?

Ну от, наприклад, візьмемо військового, який вночі захищає оборонний пункт або ж йде в наступ. В темну пору доби він нічого не може бачити на власні очі. От тут якраз і стає у нагоді тепловізор. Він кріпиться на місце прицілу автомата або ж одягається на одне око і замінює військовому очі в темну пору доби.

Тут виникає логічне запитання. А хіба через тепловізор можна цілитися? Там є приціл?

Так, друзі. Сучасні тепловізори вже мають вбудований приціл. І тому військові бачать об’єкт і можуть одразу цілитися.

А тепер зануримося в те, як працює прилад. Принцип його роботи полягає у фіксуванні різниці температури між об’єктом і фоном. В ньому вбудований спеціальний сенсор, який називається болометричною матрицею. Фактично це датчик температури, складається з тонкоплівкових терморезисторів. Температура поверхні об’єкта фіксується за допомогою лінзи, потім фокусується на матриці тепловізора і нагріває її елементи. А мікропроцесор, який також має тепловізор, генерує це “теплове” зображення і виводить його на дисплей.

А скільки існує видів тепловізорів? Їх лише військові використовують?

Умовно прилади ділять на два типи: для військових (їх можуть використовувати силові структури, поліція чи армія) та для цивільних (тут йдеться про полювання, туризм та використання комунальних служб).

Відповідно від напрямку використання залежить й час роботи (бо вони працюють від акумуляторів або батарейок), якість та точність зображення, конструкції приладів (може бути приціл, нічна насадка, монокуляр, бінокль, окуляр) і вартість такого пристрою.

До того ж, кожен тепловізор має і свій діапазон відстані. В один прилад можна бачити на відстані до 1300 метрів. А в іншому приладі максимальна відстань – 700 метрів.

В цьому питанні найкраще радитися зі спеціалістами, тому що навіть найдрібніші деталі суттєво впливають на вартість приладу. Купити тепловізор в Києві, до прикладу, можна в професійному магазині “Grand Pulsar”. Він є офіційним представником однойменного бренду і має величезний вибір приладів, від насадок до біноклів. В асортименті є 12 тепловізорних виробників: Pulsar, Konus, Guide, Delta, ATN OTS тощо.

Наприклад, прилад HikMicro LYNX Pro LE10 має кут зору 22.7°×16.7°. Дисплей у приладу –  LСОЅ з роздільною здатністю в 1280×960. Палітра зображення складається із чорного гарячого, білого гарячого та червоного гарячого кольорів. Він має вбудований Wi-Fi, через який може з’єднуватися зі смартфоном. Також через цей тепловізор можна записувати відео. Його вартість – 44 000 грн (з урахуванням знижки).

Прилад, який називається Pulsar Axion 2 XG35, має кут зору 10.7х8/18.2 та збільшення від 2,5 до 20. У тепловізорі вбудований AMOLED дисплей з роздільною здатністю 1024×768. Палітра зображення складається із 8 колірних схем. Wi-Fi тут також присутній. Через прилад можна не лише знімати але й фотографувати. Його ціна – 120 000 грн (з урахуванням знижки).

Можливо ви думали про те, як можна допомогти нашим ЗСУ. Придбавши один такий тепловізор для військового, ви збережете його життя і заберете у ворога спокійні ночі.

З питань реклами звертайтесь на електронну адресу informator.ivanofrankivsk@gmail.com

або за телефоном +38 (096) 989 60 87.

Нагору