Івано-Франківськ До сайту

Види шахрайств в інтернеті: які існують та як від них вберегтися?

Чи не щодня з’являються випадки нових шахрайств в нашому місті та області. Прикарпатці довіряють злочинцям і переказують великі суми на їх рахунки. Як наслідок, лишаються без заощаджень. 

Розповідає Інформатор.

Як розповіла нам Кіберполіція Прикарпаття, такі випадки відбуваються через те, що люди не знають про види злочинів та шахрайств. А вони щодня удосконалюються.

Перший вид таких шахрайств полягає у “платних опитуваннях”:

“До прикладу, приходить ніби-то від банку SMS-повідомлення з текстом: “Пройдіть опитування на отримайте 500 гривень на свій банківський рахунок”. А темою такого опитування може бути оцінка рівня сервісу або якості банківських послуг. Користувач переходить за посиланням, і опиняється на “сайті свого банку”. Потім відповідає на кілька нескладних запитань. А далі для того, аби забрати кошти, треба зареєструватися в системі. 

Людина вводить логін, пароль від інтернет-банкінгу та код із SMS. далі підтверджує вхід у свій кабінет і дає повний доступ до будь-яких дій для шахраїв”.

Для того, аби не втрапити на цей гак від шахраїв, спеціалісти радять не вірити у легкі гроші та тримати в секреті пароль, логін до інтернет-банкінгу, коди з SMS.

Другий вид шахрайства має назву “Реклама від шахраїв – Кредитний ліміт”:

наприклад, ви гортаєте стрічку у одній із соціальних мереж. Бачите рекламу на кшталт: “збільши свій кредитний ліміт в два кліка до 200 000 грн. без відвідування банку. Деталі за посиланням”. Ви натискаєте за посиланням і потрапляєте на шахрайський сайт, який має вигляд будь-якого банківського.

 “Щоб підвищити ліміт, аферисти просять ввести логін та пароль до інтернет-банкінгу та код з SMS-повідомлення. Жертва вводить інформацію та фактично надає доступ до всіх своїх грошей на рахунку”, – додають фахівці кіберполіції.

Для того, аби захистити себе від цього, треба тримати у секреті логін, пароль до інтернет-банкінгу та коди з SMS.

Якщо ж ви сумніваєтеся, що це шахраї, то краще зателефонуйте до співробітників банку за номером, який вказаний на вашій кредитній картці. Розкажіть їм про цей випадок.

Третій вид шахрайства стосується вашого номеру телефону. А точніше SMS – коду від мобільного оператора, який може прийти на ваш телефон:

Фінансовий номер телефону – це номер мобільного, який прив’язаний до банківських рахунків. Він може бути чудовою здобиччю для аферистів, і випадково може потрапити до них у руки.

“До прикладу, жертві телефонує шахрай під маскою працівника мобільного оператора. Пропонує перейти на нові поліпшені стандарти зв’язку. Для підтвердження потрібно лише назвати код з SMS”, – розповідають кіберполіцейські.

Але ось тут люди і потрапляють на гачок. Цей код – це пароль для входу в персональний кабінет жертви на сайті мобільного оператора. Злодій дуже швидко заходить в інтернет-кабінет користувача і робить віддалений перевипуск SIM-картки.

Після цього SIM-картка людини перестає функціонувати, а фінансовим номером телефону вже розпоряджається шахрай.

Відповідно як тільки у шахрая з’являється ваш номер, то він безпроблемно отримує доступ до:

Як приклад, викрадає гроші з банківських рахунків, оформлює онлайн-кредити та від імені жертви може просити грошей у друзів в соціальних мережах.

І для того, аби вберегти себе від викрадення номеру телефона, вам треба:

Останній на сьогодні вид шахрайства – “паролі до облікових записів”:

“Здавалося б у сучасному цифровому світі треба бути хакером, щоб вкрасти гроші з рахунків, але статистика говорить про інше. 108 млн грн отримали шахраї завдяки методам соціальної інженерії. Це означає, що жертви самі віддали свої гроші або повідомили необхідні дані шахраям, щоб ті змогли вкрасти гроші з рахунків. Тобто завдяки маніпуляціям, що базуються на таких людських інстинктах, як страх, довіра та цікавість – аферисти і отримають доступ до грошей звичайних громадян.

Шахрай подзвонив та представився працівником банку – жертва повірила, розповіла про усі дані.  Прийшла SMS про виграш авто – жертва цікаво та радісно заплатила 1% від вартості подарунку (в кращому випадку).  Зателефонував шахрай і сказав,  що сталася біда з родичем – жертва злякалась та віддала все, що мала, аби допомогти близькій людині”, – розповідають кіберполіцейські.

Ба більше, можна максимально спростити роботу шахраям, створивши один пароль для всіх аккаунтів, інтернет-кабінетів тощо. Якщо він його дізнається, то матиме доступ до усієї вашої інформації.

“А щоб шахраям було ще простіше, для паролю можна використати дату свого народження або будь-яку загальновідому комбінацію, наприклад: Qwerty12, Password123456, Admin1234 та подібні, або послідовне/зворотнє написання символів чи цифр”, – розповідають спеціалісти.

Тому найкраща порада – встановити надійний складний пароль, який не зможуть підібрати аферисти. Він може складатися з:

Пам’ятайте: пароль повинен бути не просто складним, він має бути унікальним для кожного інтернет-банкінгу, електронної пошти, соціальної мережі тощо.

Тож Інформатор радить вам використовувати поради кіберфахівців. Таким чином ви точно захистите власні дані і не натрапити у пастку шахраїв.

До теми: Чим займається кіберполіція Прикарпаття | поради безпеки в інтернеті.

Артем Тригуб

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com