Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Чим займається кіберполіція Прикарпаття | поради безпеки в інтернеті

Вони викривають злочинців в інтернеті. Вони роблять усе, аби ваші кошти лишалися на ваших картках. Вони щохвилинно перевіряють сайти в інтернеті для виявлення та блокування фішингових посилань. Вони – кіберполіцейські. І вони захищають громадян України в віртуальному світі.

Інформатор з гордістю хоче розповісти про цих людей.

Як розповів Інформатору начальник кіберполіції Прикарпаття Тарас Мороз, вони мають 4 напрямки роботи:

“Перший напрямок – онлайн-шахрайство. Щодня маємо мінімум декілька матеріалів, якими займаються кіберполіцейські. І це лише в Івано-Франківську.

Другим напрямок роботи є протиправний контент. Сюди входить і порушення авторсько-суміжних прав. У нас були й онлайн-кінотеатри, де транслювали фільми. А без відповідних прав цього робити неможна. У нас є представники кінокорпорацій в Україні і ми з ними контактуємо. Коли виявляємо сайт, де здійснюється трансляція каналів, і є адміністратор з Франківська, то ми проводимо обшуки, експертизи й ведемо цю справу.

Третій напрямок – кібербезпека. Це реєстратори, чорні реєстратори. Вони втручаються в роботу систем та вносять туди зміни. збут інформації з обмеженим доступом і створення та розповсюдження шкідливого програмного забезпечення

І останнє – банківське шахрайство та платіжні системи. Тут за допомогою комп’ютерів знімають гроші з банківських рахунків. Потім викрадають ці кошти. Також на банкомати встановлюють скіммінг накладки встановлюють (вони зчитує електронно-магнітну стрічку й потім за допомогою білого пластику ця інформація переписується і в подальшому у клієнта знімаються кошти).”

Також Тарас додає, що з початком повномасштабного вторгнення у фахівців додалося роботи з напрямком шахрайства:

“Була одна фірма, яка кинула 100 000 грн на допомогу ЗСУ шахраям. Якраз ті тоді займалися розсиланням інформації про те, що нібито Калуська міська рада збирає кошти на допомогу ЗСУ. Шахраї надсилали листи з документом формату А 4. На ньому розмістили символіку Калуської міської ради та рахунок ФОПу, на який просили переказати кошти. Однак він був зареєстрований у Кривому Розі.”

Він також розповів, що схожа ситуація була нещодавно і в Коломиї. Одна влада міста написала про шахраїв в соціальних мережах що зупинило людей від переказу коштів особам.

Тарас каже, що часто інфікують й бухгалтерські клієнт банки:

“Через них здійснюються оплата й перекидання коштів з рахунку на рахунок. Так зазвичай обслуговуються фірми. І коли бухгалтер відкриває будь-який лист на пошті, то випадково може завантажити собі шахрайське програмне забезпечення на комп’ютер”.

Він також додає, що досить часто  бухгалтерам різних компаній приходять такі програми під видом оплати комунальних послуг:

“Спеціалісти в Києві досліджують кожен вірус, аби знати як з ним боротися. І потім ми вже знаємо що то таке”.

Окремо ми поговорили з ним й про інтернет-шахрайства та протиправний контент. За словами начальника кіберполіції Прикарпаття, протягом минулого року 13 осіб в нашій області оголосили підозри за 100 злочинами, які ті вчинили.

“Крім того у нас ще є напрямок розповсюдження в мережі інтернет порнографії, групи смерті, педофіли, розбещення неповнолітніх в інтернеті. У нас є навіть такі випадки, де переписуються педофіли з дітьми. Вони є гарними психологами і входять до них в довіру. Діти надсилають їм інтимні фотографії, а потім шахраї починають вимагати з них кошти”.

Очільник кіберполіцейських нашої області додає, що зараз досить популярним у інтернет-шахраїв є “метод соціальної інженерії”. До прикладу, вам телефонує “працівник банку” і пропонує збільшити кредитний ліміт або відкрити нову карту з більш вигідними умовами користування:

“Або ж телефонують і кажуть що ваш син в біді, представляючись працівником поліції. Найбільше від цього шахрайства потерпають необізнані люди (18-21 рік) або батьки (45-55 років).”

Тарас додає, що про такі випадки шахрайства треба постійно говорити, аби уберегти вразливу категорію населення.

Окремо поліцейський розповів і про методи боротьби з такими злочинами:

“Ми створили проєкт “Мрія”, на який зараз підписано понад 320 000 підписників. Його розробили у Департаменті кіберполіції спільно з волонтерами, аби боротися з російською пропагандою у медіа-просторі”.

Тарас додає, що кіберполіція має низку плакатів з відповідними шахрайськими схемами. Працівники часто проводять різні заходи та уроки, на яких розповідають про найпопулярніші види злочинів. Із ними Інформатор вас також познайомить.

Кіберполіцейські просить усіх громадян нашої країни дотримуватися базових рекомендацій, аби мінімізувати ризики витоку даних:

  • створюйте надійні, складні паролі та не використовуйте однаковий пароль для кількох ресурсів. Пароль має містити не менше 8 символів, літери, цифри та спеціальні символи, а також не містити персональних даних. За можливості, оновіть паролі до облікових записів та змініть паролі на електронних поштових скриньках;
  • вмикайте двофакторну аутентифікацію всюди, де є така можливість. Тоді для входу до акаунту, крім логіну та паролю, потрібно ввести код підтвердження, що приходить на телефон, електронну скриньку або у відповідний додаток;
  • не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, навіть якщо вони надійшли у листі від друга. Пам’ятайте, що хакери могли зламати його акаунти і розсилати з них посилання, за якими ховається вірус або фішинговий ресурс. У більшості випадків інфіковані листи надходять електронною поштою;
  •  перевіряйте правильність URL-адреси необхідного сайту. Будь-які неточності можуть означати, що ви потрапили на фішинговий ресурс;
  • не вводьте будь-які конфіденційні дані на незнайомих сайтах та не повідомляйте такі дані стороннім;
  • створюйте резервні копії. Це врятує від втрати важливої інформації;
  • завантажуйте програми та додатки лише з офіційних джерел;
  • вчасно встановлюйте оновлення операційної системи;
  • за можливості рекомендуємо зберігати важливі дані на зашифрованих або зовнішніх носіях.

А якщо, на жаль, ви стали потерпілим від рук шахраїв – обов’язково телефонуйте на гарячу лінію поліції “102”.

Довіряйте, але перевіряйте.

Читайте також: “Мрія” блокує російську пропаганду: спільний проєкт Кіберполіції України, волонтерів та небайдужих українців

Фото – Galka.if.ua

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору