Івано-Франківськ До сайту

Життя під загрозою ядерного удару: у Франківську відкрили виставку картин про неспокійне сьогодення

Сьогодні, 24 березня, в Івано-Франківську відкрили виставку картин франківського художника Романа Бончука “Зойк”. Вона висвітлює проблеми та страхи, з якими можна зіштовхнутися під час війни.

Пише Інформатор.

Виставку презентували в Івано-Франківському краєзнавчому музеї. Художник Роман Бончук розповідає, що в його роботах зображені особисті хвилювання про загрозу ядерного удару:

“В інформаційному просторі три або чотири місяці тому була інформаційна атака щодо застосування ядерної зброї. Оці переживання апокаліпсису — вони були справжні. І в кожній картині це відчувається. Тут є і рефлексії “Сікстинської капели” Мікеланджело, є різні сюжети. Наприклад, “Антиядерна канцелярія”, в якій забирають тіла в невідомому напрямку. Також картина-мем про Щекавицю, і як буде виглядати “остання вечірка”.

Художник впевнений, що ця серія буде цікавою багатьом психологам для дослідження, які вивчають таємниці людської психіки. Також цікаво як поєднується мистецька парадигма з сучасністю, чому саме такі образи використовуються, і що отримується в реальності.

Картини виконані в стилі живопису на доволі великих полотнах. Роман Бончук каже, що хотів збільшити площини, аби показати драматичність. У своїх роботах показав Бога, який знищує кремль, Шевченка, деокупацію Херсона, засідання “Великої Сімки” та інші політичні події.

Назвою “Зойк” автор хотів передати, що зараз мовчати не можна, як раніше вважалось у радянському союзі (відомий вислів — “Моя хата скраю”). Треба кричати, писати, аналізувати, робити конкретні кроки та боротися зі злом.

Начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак каже, що в цій виставці його вразили образи, які представлені на картинах:

“Дивлячись на окремі сюжети, бачимо епатажні метафорні образи, які показують ситуацію, що зараз відбувається у світі. Це не йде мова тільки про нашу війну, мова йде про світовий рівень, коли відбувається боротьба добра зі злом. Це вічне філософське питання. Роман Бончук у цій виставці хоче показати тематику сьогодення. Як на мене, номер “1” сьогодні — не бути байдужими. Коли людина перестає боротися зі злом, вона стає співучасником цього”.

Виставка проходить на третьому поверсі краєзнавчого музею. Триватиме два тижні. Світлини з відкриття дивіться нижче:

Читайте також: Можна буде і поплакати, і посміятись: у Франківську покажуть прем’єру вистави на підтримку ЗСУ

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com