Івано-Франківськ До сайту

Підготовка до Геловіну: що це за свято та скільки коштують гарбузи в Івано-Франківську

Історія святкувати Геловіну бере початок в стародавній Ірландії, де кельти вирізали ріпу і клали всередину вуглинку, щоб відлякувати злих духів. Це свято в нашій країні не популяризовано, але все-таки заклади у місті і мешканці готуються до нього. Де знайти головний атрибут – гарбуз?

Розповідає Інформатор.

Геловін вважається тим днем, коли духи всіх померлих повертаються на землю, а різьблений гарбуз, є найупізнаванішим символом свята.

Сучасні святкові гарбузи, попри страшний вираз обличчя, все ж дуже кумедні й милі. А сьогодні завдяки всесвітній павутині, можна знайти десятки варіантів різьблення та виготовлення “відлякувачів” духів.

Вирізання гарбуза – це захопливий процес, який незалежно від ваших навичок принесе задоволення від процесу. Декілька порад, які допоможуть створити моторошний шедевр.

1. Виберіть правильний гарбуз Перед тим, як почати вирізати, виберіть гарбуз з плоскою основою, який може стояти вертикально. Він повинен мати гладку поверхню, без зайвих нерівностей та дефектів, щоб полегшити процес вирізання.

2. Підготуйте інструменти:

3. Вирішіть, чи хочете ви видалити верхню або нижню частину гарбуза. Якщо вирізати дно, гарбуз довше зберігатиметься, але якщо вирізати верхівку, то буде легше отримати доступ до його середини. Що б ви не вибрали, тримайте ніж під кутом 45 градусів, щоб запобігти падінню кришки всередину.

4. За допомогою великої ложки або скребка видаліть насіння і м’якуш. Переконайтеся, що стінки гарбуза вискоблені дочиста і мають достатню товщину.

5. Намалюйте свій дизайн безпосередньо на гарбузі за допомогою маркера або олівця, щоб полегшити процес вирізання.

6. Почніть різьблення Використовуючи ножі – виріжте по намальованому контурі задуманий дизайн.

7. Помістіть свічку або світлодіодну лампу всередину гарбуза. Якщо ви використовуєте свічку, переконайтеся, що вгорі є невеликий отвір для виходу диму.

Вирізання гарбуза – це не лише створення прикраси на Геловін, але й насолода від процесу.

Дата Геловіну щороку незмінна, його святкують у ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

Про свято дізналися, а що там з цінами?

Провівши ревізію по супермаркетах та ринку, підходящі гарбузи для різьблення були знайдені на ринку, але на справді їх і не так багато.

“Гарбуз-диня” вартує в середньому 40 – 50 гривень за кілограм, більші за вагою і цілі пропонують дешевше, можна знайти навіть і за 20 гривень за кілограм.

Продавчині зізнаються, що люди приходять та купують гарбузи для декору, ціна на такий гарбуз в середньому 15 гривень кілограм.

Якщо ви святкуєте Геловін або обожнюєте страви з гарбуза, то їх можна придбати в супермаркетах міста і на ринку. В супермаркетах ціна в середньому 17 – 33 гривень за кілограм.

Читайте також: Після двох років перерви. У Франківську запрацював університет для людей золотого віку

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87