Івано-Франківськ До сайту

На Прикарпатті археологи знайшли залишки трипільської будівлі

Біля села Спас, що на Івано-Франківщині, археологи знайшли поселення трипільців. Розкопки відбувались у польовому сезоні 2023 року. 

Розповідає Інформатор покликаючись на Відділ археології Інституту українознавста ім.Крип’якевича НАН України 

Це була експедиція Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України спільно з Дубенським археологічним осередком. До складу групи входили Яна Яковишина, Марія Войтович та Максим Мельничук.

Розкопку ще у 1970-х роках відкрив Богдан Томенчук, а влітку 1984 року археологічні дослідження провели співробітники відділу  – Лариса Крушельницька (керівник експедиції) та Дмитро Павлів (заступник керівника).

Тоді дослідники виявили, що це двошарове укріплене поселення доби енеоліту й раннього заліза. А вже у 2017 році короткотривалі розвідки тут здійснював Тарас Ткачук.

Головне завдання цьогорічних розкопок – визначення приблизної хронології трипільського періоду заселення пам’ятки.

Завдяки шуфруванню археологам вдалось виявити на поселенні залишки трипільської житлової споруди та господарську яму.

Зафіксовано один з торців споруди, проте більша частина будівлі знищена урвищем. Матеріал з об’єктів вказує нате, що ця трипільська площадка пам’ятки належить до етапу ВІ–ВІІ (заліщицька група). Це одне із найвіддаленіших висунутих в  Карпати трипільських поселень цього часу.

Інших об’єктів, зокрема об’єктів доби раннього заліза, не знайшли, простежено лише відповідний культурний шар, насичений фрагментами кераміки.

“На жаль, пам’ятка поволі руйнується – зауважено зсувні процеси, а саме, поступовий обвал південної сторони мису. Це добре демонструє розкоп № 1 1984 р., розташований на південному краю поселення і обриси якого досі проглядаються. Згідно звіту Л. Крушельницької, в ширину він сягав 4 м, зараз має лише 1,5 м”, – написали археологи.

Нерозгаданим залишається лише питання часу побудови оборонних конструкцій на поселенні – валу і рову.

Читайте також: Хто як не ми? Ми – молодь: в Івано-Франківську пройшла благодійна ярмарка на підтримку ЗСУ (ФОТО)

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87