Настали дні активного приготування до святої вечері та Різдва. У скільки обійдеться різдвяний стіл франківцям цього року?
Повідомляє Інформатор.
Головною стравою є кутя. Традиційно до складу куті входить пшениця, мак, мед, родзинки та горіхи. У “АТБ” продають кутю “Добробут”, її вартість – 30,90 грн. До її складу входить мак, горіхи, родзинки, крупа пшенична. Увага, тут є глютен. У “Євроспарі” крупа пшеничка “Джміль” вартує 14,70 за 1 кг, 600 г тієї ж марки – 9,90 грн. У “Метро” кутю подарункову можна купити за 68.37 грн та 135.78 грн. Більше читайте у статті: З булгуром чи пшеницею: скільки вартує приготувати кутю у Франківську
Також у складі святої вечері вареники. Можна придбати у магазині або ж зліпити власноруч. Готові вартують в межах 68 – 104 грн.
Вартість борошна – 36,60 в “АТБ”, а картопля там же вартує 17,39 за 1 кг.
Узвар. Для цього вам знадобиться сушені яблука чи груші. Вартість на ринку – 30 грн. Цукор вартує 43 грн.
Риба. Можна придбати морожену чи слабосолений.
Ще однією різдв’яною традиційною стравою є Грибна юшка. Ціни на гриби в супермаркетах різні, адже можна придбати заморожені, ціна стартує від 370 до 789 грн за кілограм.
На шампінйони ціна в середньому 180 грн за кг.
Цибулю можна придбати до юшки за 16,50 за кг.
Наступною стравою різдвяного столу є Тушкована капуста. Середня ціна на капусту 12,50 у супермаркетах міста.
Для приготування цієї страви вам також знадобиться 500 г будь-яких грибів, 2 ст. ложки томатного соусу, 1 ст. ложка яблучного оцту, 2 середні моркви, 1 ч. л. цукру, 2 середні цибулини, сіль, перець, спеції за смаком.
На моркву ціна така – 9,90 грн за кг. Томатний соус – 44,90 грн.
Салат із квасолі. Пропонуємо подати до свята смачний та пісний салат із квасолею та сушеними грибами. Варто приготувати його раз – і така страва буде весь час у вашому меню.
Пісні голубці. Для приготуванн цієї страви, вам знадобиться, капуста, картопля, гриби, цибуля, морква, томатна паста. Ціни такі:
- Капуста – 12,50 грн за кг;
- Картопля – 17 грн за кг;
- Гриби – 180 грн за кг;
- Цибуля- 14,90 грн за кг;
- Морква – 9,90 грн за кг;
- Томатна паста – 44,90 грн за банку.
Різдв’яний стіл не може обійтися без солодких Пампух. Для пиготування вам знадобиться борошно, дріжджі, цукор та варення.
Ціна на варення така – 96,75 грн.
Картопля. Традиційний гарнір на столі українців. Варену або печену картоплю змащують товченим часником з олією.
Ціна на картоплю – 17 грн за кілограм.
Вінегрет. Салатами також можна урізноманітнити святкове меню. Традиційно до Святої вечері готують вінегрет або салат із вареного буряка з чорносливом. Для вінегрету відварені картоплю, моркву, буряк нарізають кубиками, додають солоні огірки, варену квасолю та дрібно порізану цибулю. квасолю можна замінити квашеною капустою. Заправляють страву олією.
Ціна на буряк така: 12,90 грн. Солоні огірки коштують від 69,90 грн за кг.
Мариновані гриби, чудово доповнять святковий стіл. Ціна на них стартує від 54 грн за банку 250 грам.
До теми: Індекс новорічного столу: скільки доведеться витратити коштів франківцям під кінець року
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87