Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

З булгуром чи пшеницею: скільки вартує приготувати кутю у Франківську

З булгуром чи пшеницею: скільки вартує приготувати кутю у Франківську

Уже незабаром Святий вечір, а це означає, що слід готувати головні страви. Серед них – кутя. Що треба купити та яка вартість продуктів у Франківську?

Дізнався Інформатор.

Традиційно до складу куті входить пшениця, мак, мед, родзинки та горіхи.

У “АТБ” продають кутю “Добробут”, її вартість – 30,90 грн. До її складу входить мак, горіхи, родзинки, крупа пшенична. Увага, тут є глютен. У “Євроспарі” крупа пшеничка “Джміль” вартує 14,70 за 1 кг, 600 г тієї ж марки – 9,90 грн. У “Метро” кутю подарункову можна купити за 68.37 грн та 135.78 грн.

За іншими рецептами у кутю можна давати рис чи булгур. Булгур у “Євроспарі” вартує 68,20 грн, у “Метро” – 69.90 грн. Рис в “АТБ” – 41,40 грн, у “Метро” – нешліфований по 69.90 грн.

Родзинки В “АТБ” можна придбати за 30,90 грн та 39,90 грн., у “Євроспарі” – 175 грн коштує 1 кг чорних та 244 – кг білих. У “Метро” 1 кг чорного ізюму можна купити за 249.90 грн, білого – 289.90 грн.

Мак “Розумний вибір” коштує 25,60 грн, у “Євроспарі” – 198,40 за кг. Мед у “Євроспарі” вартує: гречаний – 71,60 грн, весняний – 123,40, липовий – 71,50 грн. У “Метро” за мед ви заплатите 119.90 грн (акацієвий), 269.90 грн (різнотрав’я).

Ядра волоського горіху в “АТБ” вартують 33,90 грн, “Євроспарі” – 375 грн за 1 кг.

За смаком у кутю можна додавати інші сухофрукти – курагу (68,90 грн – “АТБ”, 481 за кг – “Євроспар”), фініки (27,70 грн – “АТБ”, 52.40 грн, 94.38 грн за 200 г – “Метро”), чорнослив (64,90 грн – “АТБ”, 152.49 грн за 200 г – “Метро”), журавлину (55,90 грн – “АТБ”, 70.74 грн за 100 г – “Метро”), а також імбир (22,90 – 27 грн).

Масло “Галичина” – 73,40 грн, “Злагода” – 70,60, “Яготинське” в “АТБ” вартують 76,70 грн. У “Метро” масло “Молокія” вартує 80.33 грн, “Селянське” – 79.28 грн.

Отож приблизна вартість “традиційної” куті – 215 грн.

Рецепт куті

  • 250-300 г пшениці
  • 2 ст. л. соняшникової олії (для пісної куті)
  • 2 ст. л. маку
  • 2-3 ст. л. меду
  • 50 г родзинок
  • 50 г волоських горіхів
  • 100 г кураги
  • 1 лимон
  • 1 см кореня імбиру

Пшеницю миють, заливають 4 склянками води й варять на невеликому вогні 30-40 хвилин. Додаємо 50 г вершкового масла або 2 ст. л. олії.

Далі нарізаємо помиту чи розпарену курагу невеликими кубиками й додаємо. Туди ж – родзинки, 2 столові ложки маку, натертий на дрібній тертці імбир й горіхи, перемішуємо. Далі натираємо на дрібній тертці цедру лимона й додаємо до куті разом із 2-3 столовими ложками меду. Наприкінці вливаємо одну-дві ложки лимонного соку. Кутя має настоятися дві години.

Поради

Мак спершу промивають в кількох водах, заливають окропом і залишають на 4-5 годин. Можна і цілу ніч. Далі воду зливають, перетирають мак у макітрі за допомогою макогона. Мак має пустити біле молочко.

Пшеницю також треба промити кілька разів, залити водою 1:2 і залишити на ніч. Далі варити – довести до кипіння, скрутити газ і помішувати.

Родзинки слід добре промивають і запарити окропом на 20 хв. Замість води їх можна запарити дуже гарячим узваром.

Якщо ви готуєте кутю з булгуром, то спершу слід відварити булгур 15 хвилин, промити холодною водою. Далі запарюємо окропом мак, даємо йому набрякнути 30 хвилин, проціджуємо через сито і перетираємо в ступі. Потім змішуємо в невеликій мисці всі інгредієнти, заправляємо медом і соком лайма. Кутя має настоюватися 30 хвилин.

Кутя з перловою крупою. Крупу заливаємо 4-5 склянками холодної води, накриваємо кришкою й залишаємо на ніч набухати при кімнатній температурі. Далі все як у попередньому рецепті.

Минулого року ми теж дізнавалися ціни на кутю. Деталі читайте ТУТ.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору