Івано-Франківськ До сайту

Карта пам’ятників радянської військової слави на Прикарпатті

Попри ухвалений закон, що стосується декомунізації та державної політики пам’яті прийнятий у 2015 році, на території Івано-Франківської області зберігається понад 100 маркерів радянської окупаційної влади.

Розповідає Інформатор

На онлайн карті, яка була створена ГО “Декомунізація. Україна” можна побачити скільки радянських маркерів розташовано не тільки в Івано-Франківській області, але і по всій Україні.

Так на онлайн мапі, можна побачити не тільки де розташовані радянські “боввани”, але і їхні фото. Згідно з даними, які розміщені на онлайн мапі, на території Прикарпаття залишаються не демонтованими понад 100 радянських пам’ятників.

В інтернет-ресурсі, є можливість розглянути також і де відбулася декомунізація. За словами голови громадської організації “Декомунізація України” Вадима Позднякова: “На території Івано-Франківської області сьогодні демонтовано понад 50 різних об’єктів, що нагадують про радянську окупацію”  

Переглянути, де відбувся декомунізація, можна на вкладці Демонтовано.

Вадим Позняков, також додав: Цікавий об’єкт розташований у селі Вишків, Вигодської громади. Пам’ятка першим комсомольцям, які загинули за зміцнення радянської влади. Додатково один із найбільших монументів із радянськими солдатами, в області знаходиться в місті Калуш”

Фото: Радянські солдати в Калуші

Додатково на мапі можна побачити:

Останній пункт надзвичайно цікавий та важливий, адже це об’єкти, які не підпадають під дію закону про декомунізацію, але містять елементи забороненої тоталітарної символіки і є “російськими чи радянськими маркерами”. На Прикарпатті також такі є, один із яких знаходиться в Яремче. Активісти вже другий рік намагаються демонтувати меморіал, але Яремчанська міська рада підтвердила охоронний статус монумента, що означає заборону на демонтаж.

Крім об’єктів, які знаходяться під охороною, є об’єкт, які захищає громада та де-факто відмовляється від демонтажу, називаючи це реконструкцією. Один з таких радянських пам’ятників розташований в селі Волосів.

Нагадаємо, що попередньо радянського боввана планували знести, але рішення влада Волосова змінила та планує його реконструювати. У громаді думки з приводу цього розділилися.

Фото: радянський маркер в селі Волосів

З картою можна познайомитися ТУТ.

Якщо у вашому місті чи селищі також є елементи радянської символіки – повідомте нас за контактами нижче! Інформатор проводжує відстежувати “бовванів” на Прикарпатті.

Читайте також: На Прикарпатті громада не хоче прощатися з пам’ятниками радянським окупантам

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87