Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

«Всі радянські пам’ятники мають бути демонтовані»: міська рада Яремче та ОВА проти

Вже декілька років, активісти намагаються демонтувати військовий меморіал в Яремча з пафосною назвою «Подвиг партизанів-ковпаківців» облаштували після Другої світової війни, але влада проти.

Розповідає Інформатор 

На Івано-Франківщині не поспішало демонтовувати монумент радянським визволителям, за деякі з них розгортаються цілі баталії, адже не всі готові прощатися з маркерами окупанта. Такий меморіал стоїть у центрі туристичного карпатського Яремча.

Журналістам zaxid.net стало відомо чому радянський пам’ятник не дозволяють знести.

За їхніми даними Яремчанської міської ради, підтвердила охоронний статус монумента, що означає заборону на демонтаж.

«У листопаді 2022 року виконавчий комітет Яремчанської міської ради звертався до начальника управління культури, національностей та релігії [ОВА] Володимира Федорака щодо можливості демонтажу пам’ятника й отримав відповідь про заборону вчиняти дії щодо знесення, змінювання, заміни, переміщення на інші місця», – зазначено у відповіді міськради Яремча на інформаційний запит zaxid.net.

В Івано-Франківській ОВА кивають ще вище – на Міністерство культури та інформаційної політики України. В обласній адміністрації повідомили, що в кінці 2023 року скерували на розгляд перелік об’єктів, які є символікою тоталітарного режиму, для перегляду пам’яткоохоронного статусу.

А ще раніше, у березні 2023, міністерство дало роз’яснення, за яким меморіали Другої світової не підлягають демонтажу.

«Пам’ятники, які увічнюють перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, не підлягають демонтажу та перенесенню на інші місця. … Питання, пов’язані з ексгумацією останків учасників Другої світової війни, повинні вирішуватись після завершення нинішніх бойових дій», – зазначено у роз’ясненні міністерства культури, яке ОДА «довела до відома всіх органів місцевого самоврядування».

Фото: Yaremche_live/ Акція 24 серпня 2023

Щоб вирішити подальшу долю радянського пам’ятника, у лютому 2024 року на нараді за участі міської, обласної влади Яремча та громадськості вирішили провести пошукові роботи біля пам’ятника ковпаківцям, щоб з’ясувати, чи справді там є останки визволителів.

Читайте також: Реконструкція чи знесення? На Прикарпатті постало питання щодо пам’ятника радянським визволителям

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору