Івано-Франківськ До сайту

Чергові зміни в Законі про мобілізацію: довідка ЛКК для підтвердження догляду тепер не потрібна

Кабмін оприлюднив постанову від 7 червня, якою змінено перелік документів для надання відстрочки для доглядачів за особами з інвалідністю. А саме, Уряд виключив з переліку документів, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу по мобілізації, норми щодо подання висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоровʼя про потребу в постійному догляді (для осіб з інвалідністю ІІ групи).

Розповідає Інформатор  покликаючись на «Судово-юридична газета».

Зміни внесені до підпункту 13 пункту 1 додатка 5 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, а саме у графу «Документи, що підтверджують право на відстрочку».

Так, документи, які надають для відстрочки особи, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі), наступні:

Таким чином серед документів, які мала надати особа, яка потребує догляду, Кабмін виключив висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді (для осіб з інвалідністю II групи).

Відповідні зміни внесено постановою КМУ від 7 червня 2024 р. № 675.

Нагадаємо, закон про мобілізацію набув чинності з 18 травня. У законі прописана норма, за якою надається відстрочка для військовозобов’язаних, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, або які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними. У травні Кабмін ухвалив низку постанов, які встановлюють порядки мобілізації. Водночас зараз уряд уточнює норми ухвалених нормативних актів.

Читайте також: За яких причин можна не йти до ТЦК після отримання повістки: пояснення Волинського ТЦК

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87