Івано-Франківськ До сайту

Історії життя Малевича, Яремчука та Скрябіна: дев’ять фільмів про відомих персон української культури

Протягом 2024 року вийшли щонайменше три фільми, які описують шлях відомих письменників та співаків різних часів і епох. І сьогодні ми розповімо коротко про них.

Пише Інформатор покликаючись на журнал Forbes Ukraine

Будинок “Слово”

Рік: 2024

Режисер: Тарас Томенко

 

Будинок “Слово” – чорно-біла драма про письменників доби Розстріляного відродження, заснована на реальних подіях. У фільмі розповідається про кооперативний будинок “Слово”, збудований у Харкові, у 1927 році, за наказом Сталіна. Туди поселили видатних українських письменників – Миколу Хвильового, Павла Тичину, Володимира Сосюру, Раїсу Троян та інших.

Також туди поселився молодий автор Володимир Акімов і після цього починають розгортатися дивні події.

 

Іван і Марта

Рік: 2023

Режисер: Сергій Буковський

У фільмі розповідається про життя публіциста Івана Дзюби, яке було сповненим боротьби. Перед прем’єрою фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» він закликав глядачів підвестися на знак протесту проти арештів українських інтелектуалів. І після цього почалися обшуки та арешт самого Дзюби. Ну а за дружбу з ним виключали з університету.

У стрічці «Іван і Марта» дружина Дзюби, яка була з ним у шлюбі 62 роки, розповідає про їхнє життя на тлі історії покоління шістдесятників.

 

Я, “Побєда” і Берлін

Рік: 2024

Режисер: Ольга Ряшина


Події стрічки відбуваються в 90-ті. За сюжетом, музикант Кузьма за три дні до концерту вирушає з другом Бардом до Берліна на старій «Побєді». Він хоче обміняти раритетну автівку на Мерседес. Кузьма обіцяє своїй дівчині Барбарі повернутися додому на крутій тачці, а хлопцям з гурту – обов’язково встигнути на виступ. Але усе йде шкереберть.

 

“Малевич”

Режисерка: Дарʼя Онищенко

Що криється за картиною «Чорний квадрат», намальованою у 1915 році Казимиром Малевичем? Відповідь шукає художній фільм Дар’ї Онищенко, який ще не вийшов у прокат. Про завершення зйомок і початок етапу постпродакшену команда оголосила у грудні 2022 року, пише «Укрінформ». Дата прем’єри поки невідома.

 

Яремчук: Незрівнянний світ краси

Рік: 2024

Режисер: Артем Григорян

Документальна біографічна драма показує шлях співака Назарія Яремчука: його світові тури, переслідування КДБ, виступи у Чорнобилі та Афганістані. Створення стрічки ініціювала донька співака Марія Яремчук.

 

Рози. Фільм Кабаре

Рік: 2021

Режисерка: Ірена Стеценко

Документальний мюзикл розповідає, як сім актрис київського театру створюють музичний гурт Dakh Daughters. На першому сольному шоу “Рози” вони представили сучасну інтерпретацію мистецтва кабаре, яке розважає публіку серйозними темами. За рік після заснування гурту артистки вийшли на Майдан, щоб відстояти право жити у європейській країні.

 

Вусатий фанк

Рік: 2021

Режисер: Олександр Ковш

“Смерічка”, “Водограй”, “Жива вода” та інші музичні ансамблі у 70-ті збирали стадіони та зали. Музичні колективи, покликані стати аналогами західних рок-груп, отримали назву ВІА – вокально-інструментальні ансамблі. Цей час став золотою епохою української поп-музики, а знакове явище отримало від авторів фільму назву «вусатий фанк».

В. Сильвестров

Рік: 2020

Режисер: Сергій Буковський

Режисер Сергій Буковський називає видатного українського композитора Валентина Сильвестрова “звичайним генієм”. Талановитий та вимогливий. Кажуть, що Єлизавета II у приватній розмові назвала Сильвестрова одним зі своїх улюблених композиторів сучасності.

 

Нескінченність за Флоріаном

Рік: 2022

Режисер: Олексій Радинський


Архітектор Флоріан Юр’єв відомий як автор київської “Летючої тарілки” на Либідській площі. Напередодні свого 90-річчя він виявляється, що держава здала її в оренду забудовнику, який планував перетворити об’єкт на торговельний центр. І в даній стрічці показано як саме він вступає у боротьбу за надбану спадщину.

Читайте також: Історія створення СС “Галичина”: зрада чи боротьба за незалежність

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87