Івано-Франківськ До сайту

Зберегти зелену зону vs побудувати ребцентр: обидві сторони закликають франківську владу знайти компроміс

Прихильники та противники забудови озера зібралася на зустріч-діалог

Сьогодні, 26 вересня, прихильники та противники забудови франківського озера зібралися на зустріч-діалог із владою, щоб обговорити питання збереження зеленої зони та будівництво реабцентру. Що вирішили учасники зустрічі далі у матеріалі.

Повідомляє Інформатор

Нагадаємо, що 22 вересня міський голова Руслан Марцінків заявив про припинення інвестиційного конкурсу щодо будівництва ребцентру. Причина такого рішення — нещодавня сутичка до крові між учасниками бойових дій з однієї та іншої сторони конфлікту.

Відтак зацікавлені сторони вирішили організувати зустріч-діалог із міським головою, на яку він не зміг завітати.

За словами головуючого на зборах, Богдана Козака, він у вівторок 24 вересня зареєстрував звернення щодо зустрічі та обговорення ситуації:

“Про цю зустріч Марцінків знав. Ми її організували для того, щоб спільно обговорити проблему та знайти компроміс. Нам на зустрічі потрібний був мер тому, що він за це відповідає і ми разом з військовими та громадою прийшли поговорити про все”. 

Зареєстроване звернення до Руслана Марцінківа щодо зустрічі

Богдан Козак на сьогоднішній зустрічі закликає до круглого столу

Цього разу до обговорення доєднався ветеран, доброволець 102 бригади ТрО Микола Бітюк. Ветеран не відмовився від ідеї будівництва ребцентру навіть після заяви мера про припинення інвестиційного конкурсу, навпаки каже, що прийшов поговорити про зміщення його в іншу сторону.

“Ми зараз з паном Богданом хочемо проговорити ситуацію щодо реабілітаційного центру та його зміщення десь в сторону. На цей момент ми це питання не відкидаємо, а будемо розглядати та спробуємо розробити фінансову модель цієї ділянки. Чи зможе вона бути такою привабливою ділянкою для інвестора, як ця, на яку ми отримали дозвіл на сесії. Ми не проти Парку ветеранів, не проти зеленої зони, ми проти протиправних дій, які нещодавно відбулися у мене з Адріаном Волгіним, щоб такого більше не було ми вирішили зустрітися та конструктивно розв’язувати це питання”, – каже Бітюк.

Микола Бітюк і Богдан Козак на сьогоднішній зустрічі закликають владу розв’язувати питання щодо забудови озера

Також він додав, що реабілітаційний центр хочуть побудувати так, щоб навпроти нього залишилася вільна територія, якою буде користуватися місто. Бітюк переконаний, що дане питання потрібно ще обговорити із забудівником для того, щоб дізнатися на яких умовах він готовий розірвати нинішню угоду і залишити ділянку громаді:

“Треба ще врахувати, те, що якщо місто забере ділянку чи зможе воно гарантувати, що вона ніколи не належатиме якійсь будівельній компанії”. 

Микола Бітюк розповідає про майбутній реабілітаційний центр

Небайдужі франківці, які також сьогодні прийшли на зустріч-діалог висловилися проти будь-якої забудови міського озера. Натомість Микола Бітюк запевнив, що реабілітаційний центр буде не вище шести поверхів, а тому не буде “залазити” на зелену зону, а навпаки доповнювати її, адже там планують посадити спеціальні рослини.

Небайдужі франківці, які також прийшли на зустріч-діалог

“Я мешкаю біля цієї території і я проти того, щоб її забудовували. Тому, що ця територія має грати роль екологічної території. Подивіться скільки там машин їздить, скільки там забудували, як люди мають дихати й, так забрудненим повітрям. Я проти, щоб територію забудували і перетворили її на бетон”, – каже франківка, яка долучилася до діалогу.

Франківка, яка мешкає неподалік міського озера виступає проти будь-якого будівництва

Згодом до учасників зустрічі вийшов заступник міського голови — директор Департаменту інтеграції громад, внутрішньої політики та роботи з внутрішньо переміщеними особами, Віталій Федорів. Посадовець пояснив, що сьогодні мер був на похороні воїна, тому не зміг долучитися до розмови. Також Федорів сказав, що Руслан Марцінків ініціював скасування інвестиційного конкурсу про, що заявив публічно на своїй сторінці у фейсбук.

“Сьогодні готується рішення про його відміну, оскільки виник конфлікт між сторонами. Звичайно мерія не виключає додаткове обговорення даного питання, тому міський голова готовий на комунікацію”, – сказав заступник міського голови.

Віталій Федорів на зустрічі з прихильниками і противниками забудови міського озера

Про скасування конкурсу щодо забудови озера на найближчій сесії в ефірі радіо “Західний полюс” повідомив Руслан Марцінків.

За словами мера, щоб запустити конкурс мали ще ухвалити кілька рішень, проте, у зв’язку із побиттям захисника зеленої зони, ветерана Андріана Волгіна, цей процес зупинять. Також шукатимуть інше місце для будівництва реабілітаційного центру.

“Для того, щоб провести інвестиційний конкурс, потрібно прийняти декілька рішень виконавчому комітету. Зупинили цю роботу і на найближчій сесії, коли б вона не була, постараємося розглянути рішення про інвестиційний конкурс. Для нас дуже важливо, щоб реабілітаційний центр таки був у місті і якнайшвидше, а щодо місця можемо дискутувати. Ми ще не маємо конкретної позиції, але на цій земельній ділянці, внаслідок тих дій, не буду оцінювати, хай це роблять правоохоронні органи, та я ухвалив рішення, що ми призупиняємо інвестиційний конкурс, тому що як мінімум два-три рішення потрібно було, аби запустити його”, – каже міський голова.

Відеозвернення обидвох сторін щодо розв’язання питання щодо забудови міського озера:

До теми: Через прояви агресії Марцінків заявив про припинення інвестиційного конкурсу щодо будівництва ребцентру

Христина П’ятнюк 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87