Івано-Франківськ До сайту

Чи розпочалася реставрація під ребцентр у Франківську на вулиці Тарнавського, 12?

Техніка на вулиці Тарнавського, 12, де має бути реабілітаційний центр

Приміщення за цією адресою є пам’яткою архітектури місцевого значення. Днями туди заїхала техніка з будматеріалами, яку зафіксували журналісти Інформатора. Рік тому віце-економ Архієпархії УГКЦ розповідав, що там планують також побудувати навчально-реабілітаційний центр, в якому зможуть лікуватися військові й цивільні.

Повідомляє Інформатор

За словами віце-економа Архієпархії УГКЦ отця Віталія Максиміва раніше церква хотіла розмістити дитячий садок, проте під час оформлення документації з’ясували, що Львівська залізниця передала будівлю місту у комунальну власність з умовою не змінювати цільове призначення споруди, тож вирішили тут облаштувати реабілітаційний центр.

“Це буде центр, який буде передбачати реабілітацію як фізичну, особливо після травми, яку чи не найбільше потребують військові, щоб вони не їздили за кордон і щоб вони не почували себе там дискомфортно, щоб вони це робили тут (ред.реабілітувалися). Ми провели домовленості з провідними німецькими та італійськими клініками, здійснили до них запити, щоб наші спеціалісти їхали туди на навчання”, – розповів тоді Суспільному Віталій Максимів.

Площа будівлі становить 912 м.кв, після реставрації тут планували розмістити кабінети та фізкультурні зали, проте для повноцінної реабілітації потрібно облаштувати стаціонарне відділення та басейн, тож в майбутньому планують будувати двоповерховий корпус.

Минулого року церква розробляла проєктно-кошторисну документацію реставрації будівлі, шукала донорські гроші для проведення цих робіт, а також купівлі медичного обладнання.

Інформатор знайшов рішення міської ради від 15 червня 2023 року Про надання дозволу на розроблення/внесення змін до детального плану території:

Витяг з рішення сесії міської ради за червень 2023 року

 

А вже, 11 листопада 2023 року управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації погодило розроблену документацію.

Замовником робіт є Івано-Франківська міська рада, виконавцем та головним архітектором проєкту є ФОП Андрусишин Роман Петрович.

Згідно з даними кадастрової карти площа території становить: 0.0884 га, кадастровий номер: 2610100000:06:001:0252. Власність комунальна.

Витяг з кадастрової карти вулиці Тарнавського, 12, де має бути анонсований УГКЦ реабілітаційний центр

За даними YouControl особа з таким ім’ям та прізвищем зареєстрована за адресою місто Львів. Вид діяльності: дільність у сфери архітектури.

З повним переліком документів щодо даного будівництва можна ознайомитися за посиланням. 

Зафіксовані ремонтні роботи на вулиці Тарнавського, 12

Як розповів у коментарі Суспільному, головний спеціаліст охорони культурної спадщини департаменту архітектури та містобудування Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак, зважаючи на те, що будівля на Тарнавського, 12 є об’єктом культурної спадщини всі роботи будуть виконуватися згідно з державними будівельними нормами. Відтак у процесі реставрації повинна бути збережена автентика об’єкта, зокрема мають зберегти фасади, поверховість, декор, пластику фасадів.

Зафіксовані ремонтні роботи на вулиці Тарнавського, 12

Сьогодні Інформатор побував на Тарнавського, 12 і дійсно помітив будівельну техніку, будматеріали та людей. Також вдалося поспілкуватися з представниками Архієпархії та домовитися про офіційний коментар щодо будівництва.

Зафіксовані ремонтні роботи на вулиці Тарнавського, 12

Детальніше про будівництво згодом. Очікуйте.

Довідково: 

Будинок на вулиці Тарнавського, 12 є пам’яткою архітектури місцевого значення. Побудований у стилі функціоналістичного модерну в 1903 році на замовлення Зофії Кузьминської, про яку, на жаль, збереглося мало відомостей. Відомо лише, що жінка була заможною, брала участь у різних благодійних акціях.

Читайте також: Зберегти зелену зону vs побудувати ребцентр: обидві сторони закликають франківську владу знайти компроміс

Христина П’ятнюк 

Ростислав Супрун 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87