Івано-Франківськ До сайту

Як у давнину виглядало село Ланчин на Надвірнянщині: добірка ретро фото

Ланчин — мальовниче селище, що розкинулось біля підніжжя Карпат. Одне з найстаріших поселень, що відоме в усій тодішній окрузі за щедрий природний дар – сіль.

Інформатор підготував для добірку ретро фото покликаючись на допис “Ретро Надвірна”.

Існує кілька версій про походження селища. Перша з них: Ланчин походить від двох слів «лан» і «чинити». Іншу версію висуває Степан Пушик, який вважає, що першоджерелом назви є дочка угорського короля Бели, дружина галицького князя Михайла Володимировича – Ланка, в честь якої й назвали селище.

Є припущення, які зазначають, що поселення на території Ланчина існували й в часи Київської Русі. Однак перша згадка в письмових джерелах зустрічається у 1400 році.

На сьогодні в Ланчині діють два загальноосвітні заклади: ліцей I–III ступенів імені Юрія Шкрумеляка та гімназія I–II ступенів, музична школа, будинок культури, а також є районна й дитяча бібліотека, міська лікарня, поліклініка, народний дім, відділення зв’язку, ощадкаса.

На території селища зареєстровані дві церкви: УГКЦ «Зіслання Святого Духа», отець Василь Ткачук та УПЦ КП Чудо Архистратига Михаїла, отець Степан Проскурняк (21.12.1936 + 20.04.2012), отець Тарас Щербатюк.

Читайте також: Коли у Надвірній можна записатись до сімейного лікаря: графік на жовтень

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87