Івано-Франківськ До сайту

Військові зможуть самі визначати членів родини, які отримуватимуть виплати, у разі полону чи зникнення безвісти

Гроші, монети, купюри, фото зроблене у вересні 2024 року

Про це та про ухвалення в цілому законопроєкту №11407 повідомив нардеп Олексій Гончаренко 8 жовтня. Закон набере чинності за два місяці з дня його опублікування. 

Пише Інформатор.

Як йдеться в “Судово-юридичній газеті”, Верховна Рада прийняла правила виплат родинам зниклих безвісти військовослужбовців. Їх порядок встановлюватиме Кабмін.

Закон №11407 вноситиме зміни до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо грошового забезпечення військовослужбовців, захоплених у полон або заручників, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх.

Відповідно до змін, військовослужбовець має право скласти у письмовій довільній формі особисте розпорядження на випадок захоплення його в полон або заручником, інтернування в нейтральних державах або зникнення безвісти про виплату належного йому грошового забезпечення особі чи особам за його вибором. Розмір частки для кожної особи він може визначити у відсотках.

Якщо такого документа немає, то грошове забезпечення виплачується:

дружині (чоловіку);

законним представникам малолітніх (неповнолітніх) дітей;

дітям з числа осіб з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) або їх законним представникам:

батькам військовослужбовців (крім тих із зазначених осіб, які одержують від військовослужбовця аліменти, а також батьків, позбавлених батьківських прав, за умови що ці права не були поновлені).

Цим особам рівними частками виплачується частина грошового забезпечення в загальній сумі до 50% від усієї виплати.

У разі відсутності особистого розпорядження на випадок полону та осіб, що можуть отримати виплати й перелічені вище, грошове забезпечення виплачується повнолітнім дітям, рідним братам (сестрам), законним представником яких є військовослужбовець. Таким особам рівними частками виплачується частина грошового забезпечення, що в загальній сумі не перевищує 20% грошового забезпечення, визначеного після здійснення встановлених законом відрахувань.

Виплата грошового забезпечення особам, визначеним в особистому розпорядженні на випадок полону, та особам, передбаченим цим пунктом, здійснюється до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців у полон або заручниками, інтернування військовослужбовців у нейтральних державах або зникнення безвісти, їх звільнення з полону або визнання судом безвісно відсутніми чи оголошення судом померлими.

У всіх випадках виплата грошового забезпечення здійснюється не більше ніж до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

У разі відсутності особистого розпорядження належні та невиплачені військовослужбовцям, захопленим у полон або заручниками, а також інтернованим у нейтральних державах або зниклим безвісти, суми грошового забезпечення після оголошення їх судом померлими включаються до складу спадщини.

Закон набирає чинності через два місяці з дня його опублікування.

Читати також: Петиція до Кабінету Міністрів України щодо готелю “Дністер” набирає підписи

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87