Івано-Франківськ До сайту

Як франківцям захистити свої права під час опалювального сезону: поради адвоката

Поради Станіслава Ліфлянчика

Незабаром у будинки франківців подадуть тепло. Тож варто дізнатись, як уникнути не бажаних проблем та бути юридично захищеним.

Адвокат, керуючий партнер Адвокатської фірми “Пакс”, співзасновник БФ “ProUkraine”, Станіслав Ліфлянчик, поділився з Інформатором декількома порадами перед початком опалювального сезону.

  1. Не накопичуйте борги. Якщо це велика заборгованість, то зверніться у відповідну енергетичну компанію та подайте заяву для розстрочки.
  2. Якщо ви самостійно під’єднали опалювальний пристрій, то в результаті енергетична компанія про це дізнається та вас відключить. Потім вам нарахують сплату за послуги певного періоду з розрахунком виходячи з коефіцієнта, а не з тарифу, що буде набагато дорожче. Може бути штраф або навіть кримінальна відповідальність.
  3. Якщо ж ви проживаєте в багатоквартирному будинку, а власник будинку або ЖЕК не контролюють систему опалення на їхню справність, то краще звернутись до приватної компанії, яка буде займатись тим, щоб оновлювати інфраструктуру будинку та допомагати з комунальними послугами.
  4. Свої права варто захищати. Коли ви не отримуєте якусь послугу і вирішуєте подати скаргу в суд, то повинні бути готовим, що поки триває судовий процес, ви все одно залишаєтесь без послуги. І навіть якщо ви виграєте цю справу, то втратите час.
  5. Взявши будинок у своє управління через ОСББ або приватну обслуговуючу компанію, ви можете взяти участь у міській програмі зі співфінансування будинку та здійснити модернізацію системи опалення. Все це можливо, головне повинен бути певний рівень відповідальності хоча б в одного мешканця будинку, який візьме на себе головну адміністративну роль.

Мало того, що ви повинні захищати свої права, тут краще діяти на упередження. Тобто не тільки їх захищати, а ще й вчасно реалізувати всі свої дії, для того, щоб ваш будинок був дуже комфортним і вам подобалось в ньому жити“, – зазначив адвокат, Станіслав Ліфлянчик.

Читати також: На що найчастіше хворіють франківці: офіційний коментар від медиків

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87