Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як франківчани святкують день народження Шевченка

В Івано-Франківську на Вічевому майдані люди зачитували вірші Тараса Шевченка.

Матеріалом Суспільного ділиться Інформатор.

Упродовж години перехожі підходили до місця, де зазвичай відбуваються Шевченківські читання, та декламували свої улюблені твори Кобзаря.

Традиційно прийшов вшанувати пам’ять письменника голова Івано-Франківського обласного об’єднання “Просвіта” ім. Тараса Шевченка Степан Волковецький. Він зачитав уривок із “Заповіту” німецькою мовою.

“Думаю, це — цікаво, щоб Шевченко звучав і німецькою мовою. Бо я переконаний, що він для нас — більше, ніж національний поет. І пригадав собі перший і останній куплет ще зі шкільних років”, — каже Степан Волковецький.

Голова Івано-Франківського обласного об’єднання “Просвіта” наголошує, що Шевченко у творах не використовував назву “росія”, лише — “московія”.

“Кобзар не вживав слово “росія”, а вживав — “московщина” і “московія”. І я знаю, що Львівська та Рівненська облради ухвалили відповідні звернення до Верховної Ради, до Президента України, щоб ми в Україні називали росію — московією. І я переконаний, що свідомі українці так мають називати”, — каже Степан Волковецький.

Очільник обласного об’єднання “Просвіта” розповідає, що від імені організації надіслали звернення такого ж змісту до Президента України, Верховної Ради, РНБО, Івано-Франківської та Тернопільської обласних рад.

Голова правління Всеукраїнського об’єднання “Українці Донбасу і Криму” Лариса Пантелюк зачитала вірш Шевченка “Та не однаково мені”.

“Мені теж не однаково, і всім не однаково, що буде з нашою Україною-ненькою. Ще у 2014 році ми виїхали з Донецька. Сподівалися, що ненадовго, а так затягнулося. Після вісьмох років клятий москаль далі скалить зуби на нашу Україну. Помирають мирні люди, помирають діти. Нелюд (Путін – ред.). Але він не має сили воювати з нашими воїнами, які стоять за свою неньку-Батьківщину і будуть стояти до кінця. Все буде Україна, тому що з такими людьми, як українці, неможливо не перемогти. Слава Україні! Героям слава! Тим, які віддали своє життя та воюють зараз. Україна буде жити!” – каже Лариса Пантелюк.

Народна депутатка Оксана Савчук прийшла прочитати Шевченка за звичкою, адже 9 березня — важливий день для багатьох людей та франківців зокрема — день народження письменника. Сьогодні вона зачитує “Заповіт”.

“Сьогодні Шевченко як і завжди — дуже актуальний. Нація бореться. Ми у своєму домі виганяємо нападників. Ще тоді Шевченко казав: “В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля”. І ми сьогодні це доказуємо. Весь світ дивиться на нас та розуміє, що ми – не зламні. На жаль, доводимо це кров’ю наших хлопців. Але ми точно — не раби, ми стоїмо високо, ми переможемо росію”, – каже Оксана Савчук.

Нагору