Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Близький пережив полон чи облогу: як йому допомогти

Для того, щоб полегшити повернення до нормального життя людей, які перебували у полоні або облозі, їхнім родичам і знайомим рекомендують дотримуватися певних правил.

Повідомляє Інформатор.

По-перше, не можна робити вигляд, що нічого не сталося, але не слід і докучати розпитуваннями.

Якщо людина говорить, що вона в порядку, це може означати, що невирішена психологічна проблема поглиблюється і потім обов’язково проявиться знову.

Не заважайте виговоритися. Не слід зупиняти, навіть якщо людина знову й знову розповідає свою історію по черзі усім членам сім’ї і знайомим по декілька разів. Під час розповіді заохочуйте вираження почуттів.

Якщо оповідач починає плакати — не зупиняйте його. Буде доречним обійняти людину, дати їй фізично відчути, що поряд з нею — близькі люди. Чоловіки в таких випадках часто виражають свою реакцію у вигляді гніву. Дайте побути в цьому стані, не заважайте виплеснути його. Дуже корисно, якщо людина жестикулює, тупає ногами тощо.

Не слід намагатися швидко перевести увагу людини на щось інше. Людина повинна усвідомлювати, що з нею дійсно щось сталося, повинна виразити свою реакцію.

Не можна надовго залишати потерпілого одного, дозволяючи йому замикатися в собі. Якщо ви бачите, що стан близької людини дуже нестабільний або погіршується, ініціюйте звернення до спеціаліста.

Де шукати психологічної підтримки під час війни

Центр психологічної допомоги в Івано-Франківську. Телефони: 09787337; 0958519416

Учасники Національної психологічної асоціації зібрали психологічний консультативний центр для тих, хто переживає паніку, тривогу та постійний стрес. Звернутися до нас можуть усі бажаючі. Для цього треба заповнити анкету:
https://forms.gle/3Z4vpJiPgLpTTzzr5

Бот першої психологічної допомоги @friend_first_aid_bot

Безкоштовна інтернет-платформа психологічної допомоги «Розкажи мені» Institute of Cognitive Modeling: tellme.com.ua.

Безкоштовне кризове консультування – dah.is.

Цілодобовий безкоштовний телефон довіри: 0800501212 – цілодобово, безкоштовно з мобільного.

Асоціація психологів України. Безкоштовна онлайн-група, консультації.

teplo.app. Завантажте аппку і ми знайдемо для вас кваліфікованого фахівця! Ви зможете писати йому в будь-який час 24/7, як тільки з’явиться думка.

Ветеран Хаб запустив лінію підтримки для близьких ветеранів і військових. Вона доступна з усієї України за телефоном 067 348 28 68 щодня з 8:00 до 22:00 години.

Психологічна підтримка “ОбійМи”.

Mindly — психологічна допомога українцям, що постраждали у війні. Безкоштовно.

Центр психологічного консультування і травмотерапії Open Doors («Відкриті двері»).

Софія Сіренко

Нагору