Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківцям: відповіді на ваші питання про мобілізацію

Дедалі більше українців стає на захист своєї країни від російських окупантів. Загальна мобілізація йде повним ходом.

Інформатор зібрав відповіді на основні запитання про мобілізацію.

ЩО ТАКЕ МОБІЛІЗАЦІЯ, ВІЙСЬКОВИЙ РЕЗЕРВ І ЗАКЛИК

Мобілізація — це заходи, які спрямовані на переведення економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств на функціонування в умовах воєнного стану, а Збройних Сил України, інших військових формувань – на переведення на штати воєнного часу.

Військовий резерв – це резервісти, які є запасом особового складу для доукомплектування частин та підрозділів ЗСУ.

Призов на військову службу – це процес оформлення документів, проведення медоглядів, направлення військовозобов’язаних у військові частини.

ЯК ПРОХОДИТЬ МОБІЛІЗАЦІЯ

Загальну мобілізацію в Україні оголосили першого дня вторгнення Росії – 24 лютого. Згідно з указом президента, протягом 90 днів територіальні центри комплектування мають провести призив.

КОГО ПРИЗВУТЬ У ПЕРШУ ЧЕРГУ

Насамперед комплектування бойових військових частин проходило за рахунок резервістів першої черги та осіб, які уклали контракт на проходження служби у військовому резерві.

Після резервістів мобілізації підлягають громадяни, які раніше проходили службу та мають досвід на відповідних посадах. Потім мобілізуються особи, які не мають досвіду військової служби, але є військовозобов’язаними. Перш ніж їх направити до військових частин, вони пройдуть підготовку у навчальних центрах ЗСУ. І лише після цього їм дозволять воювати.

ЯК МОБІЛІЗУЮТЬ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Кожен військовозобов’язаний громадянин України, який був змушений переїхати до іншого населеного пункту, має стати на військовий облік за місцем фактичного перебування. Після цього його можуть мобілізувати та направити до військових частин чи навчальних центрів ЗСУ.

МОБІЛІЗАЦІЯ ЖІНОК

В окремих випадках жінки можуть бути мобілізовані за дефіцитними спеціальностями: медики, зв’язок, обчислювальна техніка, радіоелектроніка. Але на сьогодні жодна жінка без її згоди не була мобілізована.

ХТО І ДЕ ВОЮВАТИМЕ

Розподіл військовозобов’язаних у регіонах визначається мобілізаційними планами. Вони будуть направлені в ті регіони та частини, де це є найбільшою потребою.

КУДИ скаржитися на порушення прав при мобілізації

Працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.

ЯК У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС ПРОХОДИТЬ СЛУЖБА СТРОКОВИКІВ

Вони служитимуть у тилу у військових частинах. Але можуть бути обставини, що доведеться захищати свої частини – якщо на мирній території почнуться бойові дії.

ЧИ МОЖНА З ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ ПЕРЕХОДИТИ У ЗСУ І НАВПАКИ

Сили тероборони – один із видів ЗСУ. Переміщення між видами ЗСУ можливе за рішенням керівництва, якщо буде така потреба.

Владлена Мачульська

Нагору