Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську навчають тактичній медицині

В Івано-Франківську відбувся тренінг з тактичної медицини. На ньому учасники дізналися базові навички, як правильно діяти в екстремальних ситуаціях. Актуально не лише у час війни, а взагалі.

Повідомляє Інформатор.

Тренінг веде інструкторка з тактичної медицини Міністерства оборони України, парамедик медичного батальйону “Госпітальєри” Віта Щокіна. Розповідає, забрала родину, дітей з Ніжина, коли почалася війна. Домедичній допомозі навчає впродовж восьми років.

«Це (вміння надавати домедичну допомогу – ред.) важливо взагалі, не тільки зараз, у час війни. Цими знаннями повинен володіти кожен. Сподіваюся, після перемоги у нас буде безпечне середовище», – підкреслила вона.

На тренінгу учасники вчилися зупиняти критичні кровотечі, надавати першу домедичну допомогу потерпілому під час обстрілів. Лекторка розповідала і як діяти, коли трапляються нещасні випадки у невоєнний час.

Учасниця тренінгу Катя – переселенка з Києва. У Карпатах опинилася ще до війни – відпочивала. Потім приїхала в Івано-Франківськ.

«Не знаю, як далі будуть відбуватися події, тому хочу бути підготовленою до всього, що може статися. Можливо, ми повернемося додому. Тож бажаю знати, що робити в екстреній ситуації. Допомогти собі, друзям, близьким», – міркує вона.

Директор департаменту молодіжної політики та спорту Віталій Матешко зауважив, стимулом до організації курсу стало те, що багато людей має опосередковані знання про надання першої допомоги.

«Важливо відновити знання тим, хто їх має, чи набути їх. Ми заручилися підтримкою госпітальєрів, людей, які мають практичний досвід. Курси справді ефективні, адже передусім вони практичні. Люди зможуть відчути на собі деякі нюанси і, найголовніше, спробувати це зробити. Важливо мати тверезий розум, розуміти, наскільки важливо орієнтуватися на місцевості. У будь-якій ситуації зберігати спокій», – сказав він.

І справді, коли ти зробив дію кілька разів, – запам’ятаєш як діяти.

На відео – фрагмент лекції про турнікети.

Нагору