Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Що робити, якщо побачили безпілотник вночі?

Щоночі над Україною літає велика кількість БпЛА (Безпілотний літальний апарат). Частіше за все вони використовуються для розвідки, тому ці апарати можуть бути, як і ворожими, так і наших ЗСУ. 
Інструкція, як діяти, у випадку, якщо ви побачили безпілотник вночі:

Повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Повітряного командування “Схід”

1. Вночі будь-яке світло видно на величезні відстані. Визначити відстань до БпЛА вночі візуально – неможливо.
2. Будь-які супутники, що рухаються, ми можемо бачити на величезні відстані. Навіть якщо ми бачимо їх прямо над собою, зовсім не обов’язково, що вони знаходяться прямо над нами – вони можуть бути над Грецією, але буде здаватися, що це над сусіднім районом.
3. Так, супутники можуть рухатися дуже швидко і не тільки по прямій лінії – при виході на орбіту вони можуть змінювати напрямок руху, “зависати на місці”, маневрувати.
4. Жоден БпЛА військового типу не випромінює зайвого світла. Жоден БпЛА не “фотографує зі спалахом”, вони обладнані тепловізійними камерами і їм не треба підсвітка, щоб орієнтуватися.
5. Кольори підсвітки БпЛА – червоний та зелений, для літаків – червоний, білий та зелений (білий посередині, кольорові по боках). Для певних модифікацій може бути синій.
6. Жоден військовий/диверсант не буде літати вночі БпЛА з увімкненими вогнями. Якщо літає такий БпЛА, значить, або літає аматор, або виліт з кимось узгоджений.
7. Ідентифікувати БпЛА можна тільки за звуком. Якщо ви бачите, що щось літає, але не чуєте – це або не БпЛА, або він дуже далеко від вас.
8. Якщо маєте сумніви, подивіться на нього в тепловізор/теплоприціл. В ПНБ дивитися немає сенсу, тільки тепло.*
9. Якщо БпЛА над вами, це не значить, що він спостерігає саме за вами. БпЛА може дивитися на кілька сотень метрів в будь-який бік від себе. Але, варто обмежити рух – в тепловізор набагато важче ідентифікувати об’єкти, що не рухаються.
10. Якщо бачите світло на горизонті, який не рухається, це може бути будь-що. В звичайних умовах при “ідеальному” рельєфі, об’єкт, який знаходиться на висоті 25 метрів над землею (станції зв’язку, труби котельних) буде видно на відстань в майже 18 кілометрів. Об’єкт, що на висоті 50 метрів – на відстань в понад 25 кілометрів.
11. Висота роботи більшості БпЛА вночі рідко перевищує 1000 метрів – через особливості тепловізорів.
Ключові ознаки БпЛА вночі:
– НЕ світиться;
– ГУДЕ (звук не буде рівним, буде посилюватися/послаблюватися через зміну обертів двигуна та вітер);
– Його можна побачити в тепловізор.
*в ПНБ можна розгледіти БпЛА, коли їх НЕ видно неозброєним оком. Але якщо ви бачите світло без ПНБ, в ПНБ ви побачите тільки більше світла.”

 

Читайте також: У Франківську ЗСУ знищили безпілотник

Дмитрій Зубрицький

Нагору