Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Виплати переселенцям – відповіді на поширені запитання

Центри надання адміністративних послуг Івано-Франківська уже приймають заявки від жителів для часткової оплати комунальних послуг. На поширені запитання щодо компенсацій відповідають директор Департаменту адміністративних послуг Богдан Питель та заступник міського голови Михайло Смушак.

Повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа. 

Хочу отримати часткову компенсацію комунальних послуг. З чого почати? 

Крок 1. Поселити у себе внутрішньо переміщену особу безоплатно.

Крок 2. Принести до ЦНАПу заяву з підтверджуючими документами (можна завантажити тут).

Крок 3. Третю заявку треба подавати щомісячно з 1 до 5 числа (наприклад, з 1 квітня до 5 квітня) і у ній вказати скільки зареєстрованих осіб мешкало і скільки саме днів вони жили. Компенсація буде нараховуватись за підсумками кожного місяця. (https://bit.ly/3wMLkeC).

У випадку, якщо хтось із внутрішньо переміщених осіб від вас виселився, або ви ще когось поселили в себе – на другий день подаємо в один із ЦНАП-ів наступну заяву з підтверджуючими документами (https://bit.ly/3IMWEtD).

Компенсація буде зараховуватись на вказаний у заяві рахунок до 20 числа місяця, що наступає за звітним. Сума компенсації сплачується за кожен людино-день на рівні 14,77 гривні.

Заповнити заяву і зробити копії бажано заздалегідь. Але якщо у Вас такої можливості немає, то їх Вам зробить адміністратор у ЦНАПі.

Які обов’язкові умови? 

1.      Люди проживають безкоштовно.
2.      Тільки власники або співвласники житла повинні звернутися з заявою. Якщо власник житла перебуває за кордоном, він не може подати таку заявку.

Яка оплата? 

Оплата орієнтовно складатиме 450 грн за одну особу (з розрахунку 14,77 грн за людино-день).

А які саме копії документів потрібно мати з собою? 

Крім заяви, треба мати на руках копію паспорта власника, копію документа на право власності та копії паспортів всіх внутрішньо переміщених осіб, що мешкають в оселі. Якщо немає можливості принести копії з собою – приносьте оригінали документів, копії зроблять на місці.

А якщо переселенці у мене живуть весь березень? 

Якщо переселенці живуть довший термін, ще не бувши зареєстрованими, про це треба повідомити в першому звіті.

Чи будуть перевіряти дані, вказані в заяві? 

“Всі заяви по цій програмі подаватимуть власники житлових приміщень і саме вони будуть нести найбільшу відповідальність за достовірність поданих даних. За необхідності будемо іти і перевіряти чи дійсно внутрішньо переміщені особи, дані яких вказані в заявці, проживають за тією адресою. Відповідні спеціалісти будуть приходити на місце і всі ці дані будуть фіксуватися. Якщо дані не відповідатимуть дійсності, по-перше, компенсацію не надаватимуть, а по-друге, будемо передавати ці дані в відповідні органи, щоб вони реагували. В цей час зловживати такими речами щонайменше неправильно”, – зазначив заступник міського голови Михайло Смушак.

А на які виплати можуть розраховувати внутрішньо переміщені особи? 

Держава видаватиме 2000 грн переселенцям: в перших числах квітня така функція повинна з’явитися у Дії, а після цього – у ЦНАПах.

Так само можна буде отримати по 3000 гривень на дитину або людину з інвалідністю.

Якщо заявка буде подана до 14 квітня, то кошти будуть зараховані і за березень, і за квітень у кінці квітня.

Цю заявку треба буде теж подавати щомісяця? 

Ні, ця заявка подається одноразово. Кошти для ВПО будуть зараховуватися щомісячно впродовж війни та ще один місяць після закінчення війни.

А оці 2000 грн, 3000 грн від держави будуть оподатковуватися? 

Ця допомога не зараховуватиметься як дохід, тож за неї податки не сплачуються.

Чи має право власник житла на 450 грн “на комуналку”, якщо його мешканці отримують кошти від держави щомісяця? 

Якщо внутрішньо переміщена особа отримує допомогу 2000 чи 3000 тисячі гривень, власник житла, що їх прихистив, має право на 450 грн компенсації за комуналку.

Важливий момент – люди не повинні отримувати «адресну соціальну допомогу», яку виплачують з 2014 року переселенцям з Луганської, Донецької областей і Криму. Бо в тій адресній допомозі була включена часткова компенсація за оренду та за комунальні послуги.

Софія Сіренко

Нагору