Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Немає маленької допомоги: #SaveUkraineNow потрібна поміч прикарпатців

У Франківську працює координаційний центр #SaveUkraineNow, щоб забезпечити наших військових усім необхідним. За перший місяць роботи повністю укомплектували  батальйон ЗСУ. Військовим передали 500 комплектів одягу, аптечок, бронежилетів, касок, тепловізори, генератори та рації з ретрансляторами. Однак війна триває і допомагати потрібно далі.

Повідомляє Інформатор.

Як розповіла менеджерка координаційного центру #SaveUkraineNow Ярина Мельник, координаційний центр – ініціатива, яка об’єднує місцеві громадські організації, владу міста, бізнес.

На базі інноваційної платформи «Тепле місто» з перших днів війни волонтери стали допомагати ТрО. Таку ж роботу виконували їхні партнери, то ж зусилля вирішили об’єднати задля спільної мети.

«Ми забезпечуємо необхідним батальйони Франківська. Як результат, ми під ключ укомплектували  один із них (амуніція, техніка). Менше 10 % від надходжень становлять індивідуальні пожертви. Для укомплектації наступних батальйонів ми не можемо розраховувати лише на власні сили. Закликаємо мешканців Прикарпаття бути активнішими. Немає маленької допомоги», – зауважує вона.

Координаційний центр займається і гуманітарною допомогою. Основним пунктом складування і подальшого перевезення гуманітарки став драмтеатр.

Комерційна директорка Франківського драмтеатру Леся Білан розповіла, у театрі працює волонтерська ініціатива «Рух опору – рух допомоги». Розпочинали з дрібниць, наприклад, поселяли переселенців.

Загалом робота розділена три напрямки. Так, працює мистецька майстерня. Другий – волонтерський пункт збору гуманітарної допомоги, де забезпечують потреби ЗСУ (харчування, амуніція, засоби гігієни) та надсилають необхідне в райони гуманітарної катастрофи. Третій напрямок роботи – допомога переселенцям усієї області. Загалом крізь руки театралів пройшло близько 260 тонн гуманітарки.

Зараз є потреба у написанні паперової роботи і сортуванню допомоги.

Нагадаємо, Франківський драмтеатр відновив показ вистав на головній сцені.

Керуючий партнер юридичної компанії MORIS Андрій Романчук зазначив, щоб спорядити один батальйон, а це близько 500 осіб, замовлення робили з 15 країн. Бронежилети, шоломи, аптечки, рації та ін. Труднощі полягли, наприклад, у тому, що ці речі знаходили в різних країнах.

«Важливо, щоб військовослужбовець був готовий до участі в бойових діях. Для цього слід якісно підготуватися в спорядженні», – каже він. Так, кожен військовий повинен бути впевнений у своїй зброї, бронежилеті, касці.

Заступник начальника обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Юрій Мухін відзначив діяльність координаційного центру.

«Перевага (роботи центру – ред.) в тому, що продукція знайдена, перевірена, сертифікована. У них є досвід, і вони готові рухатися далі. Розраховуємо, що надійдуть кошти від усіх, хто може долучитися до цієї справи», – підкреслює він.

Зараз нашим військовим необхідно якісні бронежилети, казки та тепловізори. Залишається укомплектувати ще сім батальйонів.

Деталі у відео:

Софія Сіренко

Дмитрій Зубрицький

Нагору