Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Відпустка під час війни: що змінилося

Під час воєнного стану в Україні змінилася організація трудових відносин. Зокрема, це стосується і відпусток.

Повідомляє Інформатор.

Так, у цей час немає офіційних святкових та неробочих днів. Тому під час війни свята входять в тривалість щорічних відпусток як звичайні дні. Якщо працівник хоче піти у щорічну основну відпустку з 11 квітня на 24 календарні дні, то період відпустки: 11.04 – 04.05. І Великдень, і 1 травня будуть звичайними оплачуваними днями відпустки.

Також не діють норми Кодексу законів про працю щодо:

  • скорочення роботи на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні напередодні святкових і неробочих днів;
  • тривалості робочого дня напередодні вихідних днів при шестиденному робочому тижні не більше 5 годин;
  • перенесення вихідного дня на наступний після святкового або неробочого;
  • перенесення вихідних та робочих днів відповідно до рекомендації КМУ;
  • заборони залучення до робіт у вихідні, святкові і неробочі дні;
  • компенсації за залучення до робіт у вихідні, святкові і неробочі дні.

Як вплинуло скасування свят на тривалість щорічної основної відпустки?

У Законі №2136-IX є спеціальна норма щодо тривалості щорічної відпустки (ч. 1 ст. 12): у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка триває 24 календарні дні. Це максимальна тривалість.

При цьому працівникові можуть надати щорічні додаткові відпустки, соціальні та інші відпустки.

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, різниця днів відпустки не втрачається, а має бути надана після закінчення дії воєнного стану.

Коли ці зміни почали діяти?

З 24 березня. Проте у Законі весь час трапляється формулювання “у період дії воєнного стану”. Воєнний стан у нас було проголошено ще 24 лютого. То що ж, перераховувати надані раніше відпускні наново? І як бути з 8 березня, було в цей день у 2022 році свято чи ні?

“Оскільки закон зворотної дії не має, то діє він з дати набрання чинності. Про жодні зміни заднім числом у тексті закону не йдеться, жодні старі дати не згадуються. Тож, 8 березня 2022 року ще було святом, а надані до 24 березня під час війни оплачувані відпустки переоформляти або перераховувати не треба. Не треба і перераховувати «перехідні» відпускні, які було пораховано і виплачено до 24 березня – принаймні наразі цього ніхто не вимагає. Тобто те, про що ми писали вище, діє лише з 24 березня до кінця війни”, – пояснюють в Управлінні праці Івано-Франківської міської ради.

Нагору