Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як садити картоплю. Поради прикарпатцям

У квітні активізуються роботи на городах та в садах. Щоб отримати високий врожай, необхідно як слід підготувати овочі до посадки – обрати сорт, насіння тощо.

Інформатор зібрав поради, як правильно садити картоплю.

Підготовка перед посадкою

Підготовку картоплі до посадки починають з перебирання бульб. Слід забрати бульби уражені сухою або мокрою гниллю, хворобами, занадто дрібні (до 30 г) та великі (понад 90 г). Найкраще взяти здорові бульби середніх розмірів.

Далі – процес пророщування бульб до утворення паростків. Це слід робити у світлому приміщення з температурою 14-16⁰С вдень і 8-10⁰С вночі. Бульби розкладають тонким шаром і витримують 25-30 днів.

Вологість повітря у приміщенні повинна сягати 90-95%, бульби слід періодично обприскувати водою.

Температура має бути високою у перший тиждень пророщування, бо це викликає появу великої кількості вічок. Не бажано, аби вічка обламувалися, тоді рівень урожаю знизиться. Розсіяне світло сприяє озелененню бульб, гнильні бактерії повільніше  розвиваються, хвороботворні гриби гинуть. Температура вночі знижується, і завдяки цьому утворюються товсті та міцні паростки.

На бульбах з’являються зелені паростки довжиною 1-2 см.

Для профілактики хвороб бульби радять обробляти розчином мідного купоросу 1 ч. л. на 3 літри води. Через 5 днів слід провести обробку розчином мінеральних добрив та мікроелементів (міді, цинку, бору, марганцю), карбамід – 30 г, суперфосфат і фосфат калію – по 20 г, на 10 л води.

Корисно провести передпосадкове опудрювання бульб деревним попелом.

За 25-30 днів до посадки можна провести різання бульб. Розріз проводять тільки дезінфікованим ножем, після кожного розрізу його слід опускати в розчин марганцівки. Різання бульби перед посадкою може призвести до загнивання дольок, якщо погода буде дощова і холодна.

Коли садити картоплю

Слід орієнтуватися на погодні умови. Коли посадити надто рано – картопля замерзне через заморозки. Якщо запізнитися, вона не переживе осінніх приморозків.

Температура ґрунту не повинна опускатися нижче +7⁰С. Тобто температура вдень повинна сягати + 12⁰С та +5⁰С вночі.

Вдалі дні для посадки картоплі за місячним календарем:

  • 9, 14, 18, 21, 22, 26, 27 квітня;
  • 1, 2, 5, 13, 15-17, 20, 24, 28 і 29 травня.

Підготовка ґрунту 

Місце для посадки має бути не дуже вітряним і сонячним. Землю слід прорихлити,  перекопати і розрівняти граблями.

Це роблять для того, аби наситити землю киснем.

Також варто удобрити землю гноєм, попелом чи лушпинням цибулі, і ліквідувати бур’яни.

Картопля найкраще виростає на тих ділянках, де її садять вперше. Можна висаджувати бульби там, де минулого року були зелень, буряк, кукурудза, огірки, капуста.

Нагору