Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Бути майданчиком для зв’язку: як у Франківську працює платформа Save Business Now

В Івано-Франківську працює центр підтримки бізнесу – Save Business Now. Це ініціатива, створена для підприємців, що в умовах війни змушені перемістити свій бізнес на Прикарпаття.

Інформатор розповідає про платформу детальніше.

Платформу було створено міської радою, ВЦА, БО інноваційним центром “Промприлад.Реновація” та іншими партнерами, аби централізовано отримувати інформацію про вільні для бізнесу приміщення у місті.

Координатор проєкту Save Business Now Іван Фуфалько розповідає, спершу підприємці самі почали звертатися за допомогою – були запити щодо приміщення чи житла.  Відтак, допомагали своїми силами й стали шукати централізований сервіс підтримки. На початку війни такого не було. Згодом, 8 березня, заступниця міського голови Івано-Франківська Вікторія Сусаніна звернулася до власників бізнесу, які мають вільні приміщення. Тож не було змісту розпорошувати сили, навпаки – спільні зусилля дають кращі результати.

На сайті Save Business Now можна залишити дані про вільні приміщення, тоді його можуть пропонувати тим, хто звертається у такій потребі. Також можна звернутися за телефоном 0964958780.

Але Save Business Now займається не лише цим.

«Бачимо нашу платформу не тільки як допомогу в пошуку приміщень. Це перший крок. Далі у бізнесу з’являється ще низка запитів: де брати сировину, через які канали здійснювати реалізацію, пошук персоналу. Можливо, потрібні консультації щодо фінансування, грантів, поради фінансистів, юристів та ін. Ми стараємося охоплювати процес релокації ширше і бути майданчиком для зв’язку – між тими, хто має запит, і тими, хто цей запит може вирішити», – зауважує Іван Фуфалько.

Наразі у платформи Save Business Now близько 20 партнерів. Це місцевий бізнес, який готовий консультувати, переважно безкоштовно.

Підприємці справляються із пошуком приміщення самі. Але і нетворкінг, комунікації, отримання нових знань, пошук нових ринків, вихід на експорт, залучення додаткового фінансування – усе це сприяє результативності їхньої роботи.

«Ми проводимо нетворкінгові зустрічі, де є місцеві підприємці можуть познайомитися з приїжджими. Ті, хто приїхав, – поспілкуватися між собою. Це створює взаємини, і дає результати», – каже Іван Фуфалько

У Франківськ переїхали швейні й харчові виробництва. Запитів наразі біля сотні. Близько 30 підприємств уже працюють в місті. Також є підприємці, які знайшли приміщення самостійно, без комунікації з платформою чи місцевою владою.

«Роль «Промприладу» – це гнучкість і відкритість. Важливу функцію виконала міська рада, з якої до платформи залучено четверо людей. З «Промприладу» – двоє. Ми закривали технічну частину – зуміли швидко знайти людей, які допомогли розробити і наповнити платформу. Ми маємо хорошу компетенцію в організації нетворкінгових подій. Але насправді важлива роль усіх партнерів», – зазначає Іван Фуфалько.

Найбільше завдання Save Business Now, за його словами, – наповнити базу приміщень. Зараз їх близько 200.

«Якщо у вас є вільне приміщення будь-якого формату від 15 кв. м до 15 тис чи навіть більше, надайте нам інформацію, щоб ми могли пропонувати його. Чим більше у нас буде інформації про наявні приміщення, тим більше компаній ми зможемо залучити в місто», – підсумовує Іван Фуфалько. Тут важлива усяка інформація, важлива кожна дрібниця, як от висота стелі, наявність каналізації чи вентиляції, ціна та ін. А нові компанії для міста – робочі місця, запуск економіки та її розвиток.

Нагору