Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Колір наперекір війні. Історія перукарки з Харкова, що почала бізнес у Франківську

Ольга Андрійчук – переселенка з Харкова. Вона перукарка-колористка й допомагає дівчатам перевтілитися в яскраві образи. Цим займається вісім років. Переїхавши в Івано-Франківськ, Ольга продовжує свою справу.

Інформатор розповідає історію майстрині.

У Франківськ Ольга прибула з подругою Юлею на 10 день війни, яку дівчата зустріли в Харкові на Салтивці. Разом з батьками вони просиділи 10 днів у бомбосховищі. Переїхати звідти їх фактично змусили друзі. Таксі до харківського вокзалу коштувало 2 тис грн., це при тому, що їхати треба було 10 хв. Дівчатам вдалося потрапили на другий потяг. Дорога тривала близько 20 год.

В Івано-Франківську Ольга вперше. Хотіла до нас приїхати, лиш не за таких обставин.

Перукарській справі Ольга навчалася спершу у Харкові, потім переїхала у Київ, де навчилася на колориста. Згодом вирішила відкрити власну справу – яскраве фарбування – в Харкові, де орендувала салон. Запитуємо, як це – починати заново.

«Зараз було шкода все лишати. Втім, мені пощастило: знайомі погодилися поїхати у салон, і відправили мені 40 кг студії з Харкова у Франківськ. Тут я працюю з мінімумом матеріалу, який потрібен для роботи. Друзі подарували мені інструменти. У перші дні війни я всі гроші перерахувала ЗСУ», – розповідає вона.

Майстриня замовила українські фарбники. З матеріалами, до слова, зараз проблема. Їх складно дістати, та й багатьох просто нема, склади пустують.

Ользі було важко знайти приміщення для оренди у Франківську. У багатьох салонах відмовили, та й загалом ставилися дещо насторожено.

«Це дуже дивно сприймається після Харкова, де всі згуртувалися за 10 днів війни й стали однією великою сім’єю. Один одному допомагають», – каже Ольга.

Все ж приміщення знайшлося – майстриня працює у салоні краси на вулиці Південний Бульвар, 20/2. У пошуку клієнтів допомогли соцмережі, зокрема, твітер і сарафанне радіо. До того ж частина клієнтів – переселенці з Харкова.

«Економіка має працювати. Наша армія дуже добре виконує свою роботу. Але для того, щоб перемогти не тільки на фронті, але й в інших сферах, потрібна економіка. Гроші живлять країну. Тому розмови «кава не на часі» чи «нігті не на часі» – неправильно. Гроші мають бути в обігу. До того ж більша частина бізнесів підтримує ЗСУ», – міркує Ольга.

Дівчата, які користуються послугами майстрині, не лише отримують класне яскраве фарбування, але й хороший настрій, повертаються у життя до війни. Окрім цього, допомагають армії. Свої донати Ольга спрямовує до Харкова.

Обрала майстриня яскраве фарбування, бо це цікава і складна робота.

«До мене звертаються, коли все пропало: волосся відвалюється, незрозумілий колір, або коли хочеться радикальних змін. І треба з цими запитами працювати і робити гарно та якісно. Зазвичай кольорове фарбування хочуть яскраві та цікаві особистості. Це стає дуже популярним, нормою для нашого суспільства, уже не сприймається як щось дике і ненормальне. Можна зустріти лікарів з яскраво-зеленим волоссям, і касирів банків», – каже Ольга.

Для запису звертайтеся в інстаграм. Фарбуйтеся яскраво!

Фото надала Ольга.

Софія Сіренко

Нагору