Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Замішували з любов’ю: у Франківську для переселенців провели майстер-клас з випікання пасок

Сьогодні, 18 квітня, у соціальній пекарні-майстерні «Хліб.Ко» відбувся  майстер-клас з випікання великодніх пасок. У заході взяли участь переселенці з Харкова, Ірпеня, Маріуполя і Донецька.

Повідомляє Інформатор.

Замішувати тісто треба з любов’ю. Це найголовніше, переконані пекарі «Хліб.Ко», бо тоді паска точно вийде смачною.

Ірина з Харкова пекла паски і раніше. За традицією, у страсну п’ятницю, бо так робила її бабуся. Починається весь процес зранку. Прикрашати допомагають онучки, їм 8 і 4 роки.

Жінка мешкає у Франківську тиждень, майстер-клас допоміг відволікти від думок. На запитання, чи цілий її будинок, відповідає «Ще вчора був цілим».

Відвідувачі майстер-класу поділилися між собою традиціями випікання пасок. Пекарі звернули увагу на тутешні особливості.

Кондитерка Світлана розповіла про секрети смачної паски: треба мати якісне борошно, масло, багато яєць, родзинки і хороший настрій. Зверху паски прикрасили глазур’ю.

«Сподіваюся, наші паски вийшли дуже смачні. Ми і гості вклали душу, любов», – каже вона.

Така акція безумовно підняла настрій і подарувала відчуття свята.

Ольгу, яка приїхала з Києва, запросила на майстер-клас знайома.

«Це як арт-терапія, тільки у вигляді смаколиків. Це найкраще, що можна зробити, аби люди могли відчути себе творцями напередодні свята. Тут дуже тепло і приємно. У нас бабуся пекла паски, мама і мені передали рецепт. Це сімейний ритуал. Паски могли три тижні стояти і не черствіти», – розповідає вона. У місті Ольга з 7 березня. Зараз працює психологом у групах підтримки для переселенців. Цього року вона буде пекти паску за родинним рецептом для сім’ї, яка її тут прийняла.

Частину пасок, спечених сьогодні, відправлять до наших захисників під Київ.

До слова, пекарня планує забезпечити роботою кількох переселенців.

Організаторами заходу стала громадська організація “РК на Прикарпатті” за підтримки філії компанії «Людина в біді» (Člověk v tísni, Чехія) в Україні.

Софія Сіренко

Нагору