Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську в день виходу першого “Кобзаря” читали Шевченка

Сьогодні, 26 квітня, в Івано-Франківську провели Шевченківські читання.

Повідомляє Інформатор.

До заходу могли долучитися всі охочі. День обрали невипадково — 1840 року вийшов перший “Кобзар”.

На думку письменниці Ольги Деркачової, “Кобзар” дав добрий старт для української літератури та нації. Будь-який твір Шевченка — актуальний.

“Якщо ми хочемо зрозуміти обличчя росії, треба вивчати не російську літературу, а українську, зокрема, “Кобзар”, — міркує письменниця і підкреслює, що це найзнаковіша збірка Шевченка. Бо вона показала, що українська література — не тільки травестійна. Тарас Шевченко запропонував історію України, нації в формі поезії, тож актуальність його творчості не минає ніколи.

Мета Шевченківських читань, як каже Ростислав Шпук, — надихнутися Шевченком. Окрім цього, вони задають тон, “роблять погоду”, збирається атмосферна компанія, а це надихає.

“Шевченко для мене унікальний творець: за що би не брався, все в нього виходило. Читав нещодавно його російські повісті, насправді дуже цікаві. Шевченко — цікавезний чоловік”, — зауважує він.

На читаннях відвідувачі могли переглянути колекцію “Кобзарів” громадського активіста Романа Ткача.

“До “Кобзаря” я прийшов своєю дорогою. У дитинстві у мене вдома був примірник з “Розритою могилою”. У класі 9 мені батько сказав, крім традиційних віршів, вивчити цю поезію. А серйозно почав займатися, коли друзі мені подарували “Кобзар” 1914 року. Я розгорнув і подумав: через три роки цьому виданню буде 100 років. З цього моменту поринув у “Кобзарі”, – розповідає він.

У колекції Романа Ткача є репринтне видання першого “Кобзаря”, “Кобзар” 1860 року, а також збірки, видані у 1918, 1942 (за німців), 1947 роках та ін. А один з примірників підписаний поетом Максимом Рильським.

Письменниця, кандидатка філологічних наук Олеся Дибовська читала “Давидові Псалми”.

Студентка Дарина Перевізник

Письменниця Ольга Деркачова

Софія Сіренко

Нагору