Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

З Івано-Франківська до Чернігова – легко!

Сьогодні, 1 травня, жителі та гості Франківська мали змогу перенестися на декілька століть назад до міста-героя сучасності – Чернігова.

Знайомитися з містом пішов Інформатор.

Так, на території Комплексу колишнього палацу Потоцьких фаховий історик, кандидат історичних наук Володимир Пилипенко провів віртуальну екскурсію по Чернігову.

Послухати розповідь історика прийшло чимало охочих. Дорослі взяли з собою дітлахів та навіть чотирилапих друзів.

Під час презентації Володимир Пилипенко розповів, що Чернігів входить до переліку найдавніших міст України. Каже – його історія настільки давня, що й досі важко визначити вік міста.

“Перший період розвитку міста – це давньоруський період. Пов’язаний з династіями відомих руських князів, топографічними розташуваннями міст та торговими шляхами. Однак після монгольської навали Чернігів відновлювався 400 років. Піднесення міста пов’язане з наданням Магдебурзького права. Місто в XVII ст. дуже активно розвивалося. Щодо козацької історії Чернігова, то вона заслуговує окремої екскурсії. З 1730-х років йшов поступово занепад пов’язаний зі скороченням автономії, яку проводила російська імперія”, – говорить Володимир Пилипенко.

Сьогодні Чернігів – це місто-герой сучасності. Воно мужньо встояло перед російськими окупантами, заплативши руйнуваннями та людськими жертвами. Хоч і високою ціною, але Чернігів зміг вистояти.

За словами Володимира Пилипенка, найвідоміші пам’ятки міста сьогодні вціліли. Є тільки часткове руйнування декількох пам’яток місцевого значення.

Тетяна Голунова

Нагору