Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківську письменницю нагородили міжнародною літературною премією

Українська письменниця Тетяна Малярчук отримала міжнародну літературну премію острова Узедом за книжку «Синій кит пам’яті».

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Читомо.

Тетяна народилася в Івано-Франківську. Закінчила Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника з відзнакою, за фахом — філолог. З 2011 року мешкає в Австрії.

Журі премії острова Узедом зазначає, що творчість письменниці — це “чудово розказане та захопливе щире запитання до себе про ідентичність, за допомогою якого лауреатка також створює красномовні спогади про історію України”.

Окрім грошової винагороди у 5000 євро, частиною нагороди є місячне робоче перебування на острові Балтійського моря.

“На цьому чудовому острові мені нарешті, уперше за довгий час, вдалося поспати, і мені наснилася війна. Уві сні війна не менш нестерпна, ніж у реальності”, — сказала письменниця після церемонії нагородження.

Роман Малярчук, опублікований у 2019 році, розповідає про українського народного героя, історика, публіциста В’ячеслава Липинського, життя якого пов’язане з життям оповідача від першої особи.

Українською мовою книжка має назву “Забуття”, а німецькою – “Синій кит пам’яті”.

“Своєю поетичною мовою вона розгортає багато в чому забуте життя філософа історії та політика початку ХХ століття, чиєю мрією всього життя була незалежна Україна”, – зауважує журі.

Літературна премія острова Узедом — міжнародна літературна премія, яка вручається у межах Днів літератури острова Узедом з 2011 року. Літературна премія щороку присуджується письменникам, які відчувають прихильність до європейського діалогу в минулому та сьогоденні.

Як відомо, раніше письменниця стала лауреаткою премії Інґеборґ Бахманн. Окрім того, її книжку “Забуття” видали у польському видавництві Warstwy, американському Liveright.

Фото з відкритих джерел.

Нагору