Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Примусово вилучили майно під час війни? Можна подати на відшкодування

В умовах воєнного стану особисте та неособисте майно можуть вилучити без згоди власника. Що робити в такому випадку і куди звертатися за компенсацією?

Під час війни значно розширюються повноваження військових адміністрацій, повідомляє Інформатор з посиланням на mind.

Рішення вилучити майно може прийняти військове командування, серед якого:

  • головнокомандувач Збройних сил України,
  • командувач Об’єднаних сил Збройних сил України,
  • командувачі видів та окремих родів військ (сил) Збройних Сил України,
  • командувачі (начальники) органів військового управління,
  • командири з’єднань військових частин Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Перед цим командування узгоджує рішення з виконкомом або адміністрацією на місцях, але в зоні бойових дій попереднього схвалення не потрібно.

При відчуженні майна, складається акт, до якого додають документ з оцінкою майна. У мирні часи вона проводитися фахівцями, але в часи воєнного стану її проводять органи влади або місцевого самоврядування.

Щоб отримати повну компенсацію за вилучене примусово майно, власник має звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем відчуження майна із заявою, до якої додаються акт і документ, що містить висновок про вартість майна. Таку процедуру проводять вже після закінчення воєнного стану. Тоді ж роблять і висновок про компенсацію майна власнику.

Анастасія Стецькович

Нагору