Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Собака підхопив кліща. Поради та профілактика

Прийшов травень, а значить і активізувалися кліщі. Що робити, як ваш улюбленець підхопив кліща, чим це небезпечно? Чи є профілактика?

Інформатор поспілкувався з ветеринаркою Іреною Бабич і дізнався деталі.

Де знайти кліща?

Усюди – в траві, лісі, парках, чагарниках, навіть на тротуарі. До речі, підхопити кліща можна не лише зараз, але й в іншу пору року, наприклад, взимку.

Чим небезпечні ці організми? Вони можуть переносити хворобу Лайма та піроплазмоз.

“Кліщ мусить десь заразитися, наприклад, вкусити хвору собаку. Далі всі личинки кліща будуть мати хворобу. Більше скупчення тварин у міській зоні, тож і підхопити заразного кліща там легше. Хвороба Лайма вражає нервову систему та суглоби, нею може захворіти й людина. Піроплазмозом більше хворіють собаки та велика рогата худоба”, – каже ветеринарка.

Що робити, коли ви побачили кліща на улюбленцеві?

Кліщів слід нищити. “Його не роздушиш, не втопиш, треба тільки палити. Піроплазма розвивається у кишково-шлунковому тракті, з цим важко боротися. Чим простіший організм, тим його важче знищити”, – зауважує ветеринарка.

Мастити кліщів олією – недієво, це міф. Тож слід його взяти біля шкіри і смикнути. Він рідко залишає щелепи.

Серед міфів і те, що кліщів треба крутити. Чим більше ми будемо зволікати і гуглити, що з ними робити, тим більше тварина заразиться піроплазмою. А хвороба важка, дає ускладнення, нелікована.

Симптоми хвороби

Гарячка, кров у сечі (виглядає як йод), пригніченість. Чим швидше звернешся до лікаря, тим менше буде уражена кров. Тож тварина швидше одужає.

Профілактика

  • Таблетки
  • Інсектицидні краплі
  • Нашийники

Втім постійний нашийник – це інтоксикація організму тварини.

Якщо ви побачили кліща на улюбленцеві, а сама тварина млява – звертайтеся до ветеринара. Препарати призначають дозовано, тому самому лікувати не можна.

Варто не забувати, що не всі кліщі переносять захворювання. Тож без паніки.

Софія Сіренко

Нагору