Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську презентували книгу Степана Ленкавського про український націоналізм

В Івано-Франківську сьогодні, 5 травня, презентували книгу Степана Ленкавського “Український націоналізм. Том 1. Історія”.

Інформатор відвідав презентацію.

Степан Ленкавський народився у селі Угорники 1904 року. Він  український політичний діяч, публіцист, один із ідеологів Організації Українських Націоналістів.

Як розповів видавець Василь Іваночко, ця книга – перевидання праць Степана Ленкавського. Попередній наклад закінчився. Цього разу буде п’ятитомник. Видання надруковане у Білій Церкві, наклад – 1000 примірників.

До цього тому ввійшли праці з історії українського націоналізму. Багато із матеріалів є аналітичними. Їх знайшли в закордонних архівах ОУН, тож друкуються вперше. Хронологічно цей том охоплює весь історичний період розвитку українського націоналізму: протонаціоналізм, початки організованого націоналістичного руху, передісторію й історію ОУН та її закордонних структур.

Дослідник життя і творчості Ленкавського Олександр Сич розповів, що спершу шукав згадки про цю постать, а потім це вилилося книжку. Перший том був виданий у 2002 році. Опісля автор додавав знайдені праці. Перевидання було підготовлене ще у 2010 році, не було можливості його видати через революцію та війну.

Багато праць Степана Ленкавського не публікувалися, а деякі підписані невідомими криптонімами. Опубліковано лише 10 % з того, що написав публіцист.

“Війна показала, наскільки облудливою була совєцька антинаціоналістична пропаганда. Зараз ідея націоналізму торжествує. Ця війна – війна ідей. Боротьба їхня триває більше як 350 років. Націоналізм найкраще мобілізує націю у час небезпеки. Порівняйте ставлення до націоналізму сьогодні і п’ять років тому”, – зазначив Олександр Сич.

Націоналізм такий, як про нього кажуть його творці, тому серед інших творів слід читати праці Ленкавського. Його слова актуальні і зараз, у час повномасштабної війни.

Книга вийшла за підтримки Інституту наукових студій націоналізму.

Нагору