Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Смачний весняний салат чи високий рівень нітратів: що приховують у собі ранні овочі

Держпродспоживслужба Прикарпаття інформує про збільшення випадків перевищення максимального вмісту нітратів в овочах.

Застерігає Інформатор.

Особливо високий вміст шкідливих речовин виявили в редисці, ранній капусті, огірках, кабачках, ранньому столовому буряку.

Тривале вживання високонітратних продуктів може призвести до погіршення стану здоров’я, порушення обміну речовин, збільшення вмісту метгемоглобіну в крові.

Допустима норма нітратів для людини — 5 мг на 1 кг маси тіла.

Найнебезпечнішими нітрати є для дітей та людей похилого віку.

Щоб уникнути отруєння нітратами, необхідно:

  • вимагати в продавців овочів і фруктів експертний висновок про дослідження продукції, в тому числі і на вміст нітратів.
  • утриматися від покупки овочів і фруктів в місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль.

Вміст нітратів також зменшує теплова обробка та зрізання шкірки чи верхніх листків овочів.

Не варто відмовляти собі в купівлі свіжих сезонних овочів і фруктів, але краще придбати їх у перевірених місцях.

Анастасія Стецькович

Нагору