Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Маєш паливну картку – плати в рази більше

Вчора, 6 травня, в одній із соціальних мереж Інформатор побачив пост читача про те, що на одній з заправок мережі «ОККО» з нього списали додаткові гроші за пальне.

Інформатор вирішив розібратися з цією проблемою, і зв’язався з чоловіком.

Як розповів нам Сергій (ім’я змінено), він приїхав на АЗС «ОККО» по вулиці Івасюка-Максимовича, 12. 

“Заправив пальним авто по паливній картці (у нас виробнича компанія, у якої є транспорт та ці картки). Заплатив 40 з копійками гривень за літр. Пізніше зайшов у додаток, перевірити списання. Виявилася зовсім інша сума, де літр бензину коштував 57 гривень. Я зателефонував менеджеру, з яким працюємо, і той пояснив ситуацію, що у особистому кабінеті рахунку є пункт, який вказує – вони вправі змінювати комерційний відпуск пального за власним розсудом”, – розповів Сергій. 

Менеджери порекомендували компанії, якщо ті хочуть заправлятися по 40 гривень 60 копійок за літр (ціна за 6.05), то треба ставати в загальну чергу на тих заправках, де на таблі висвітлена наявність і ціна  пального, й отримувати 10 літрів на добу.

За комерційною ціною чоловік заправив 50 літрів. І всі інші водії фур так само заправлялися за цією ціною. 

“На табло нулі, але це нормальна ситуація. Пальне, як пояснив менеджер, є в достатній кількості, але на сьогоднішній день з цим обмеженням в ціні вони [АЗС] йдуть в збиток, і після завершення війни їм обіцяють це компенсувати. Але на сьогодні вони не мають за що купити [пальне], так як він мені це пояснював. І тому вони змушені продавати все законно та офіційно але за іншою ціною. Електронні чеки вони надішлють і бухгалтерія зможе з цим працювати, тому хочете – купуйте по 57 гривень (вчора по 57, сьогодні вже не знаю ціну). Не хочете – стаєте в чергу і заправляєте 10 літрів”, – сказав він.

Гроші повернути не обіцяють. 

“Це зараз ціна, по якій вони придбали це пальне у Європі, за кордоном. Плюс логістика та їх націнка. Вони надішлють електронні чеки по ціні 57 гривень, тому що фіскальний класичний чек (паперовий) по ціні 40 гривень 60 копійок за літр, і він не підходить для звітності для податкової”, – коментує Сергій.

Пальне є в достатній кількості: і на «WOG» і на «ОККО», єдиний момент, що їх обмежили у продажній ціні за 42 гривні з копійками після вчорашнього. Поки не відпустять ціну у вільне плавання.

 

Інформатор звернувся до цієї АЗС для пояснення ситуації. Нам повідомили, що ціни на ціннику вказані без ПДВ. Коли люди купують паливо по паливній картці, там вже додається 20% ПДВ, тому зовсім інша ціна.

У нас тут цінник не вказує, бо заправляються також і звичайні водії за готівку. Коли людина заправляється по паливній картці, яка була куплена організацією, то в ціні вже є ПДВ. Там мають попереджати людей.  Як ви купуєте паливну картку, вас мають попередити про те, за якою ціною ви будете заправлятися. Якщо людина купує картку, то які до нас претензії? Людину, яка заправлялася, мають попередити про іншу ціну” – зазначили в АЗС.

 

Як нам розповів експерт із державної політики у паливно-енергетичному комплексі Геннадій Рябцев, АЗС вчинила незаконно, поставивши ціну у 57 грн.

“Але довести те, що воно порушує права споживачів, навряд чи є можливим. Якби це трапилося безпосередньо на заправці, то можна було б викликати поліцію, зафіксувати факт продажу за ціною, яка не відповідає зобов’язанням, і звернутися до тих правників, які займаються питаннями захисту прав споживачів. От навіть на рахунок ПДВ. Уряд знизив його до 7%. Звідки взялося 20% у АЗС?

Я можу запропонувати постраждалому звернутися з офіційним рекомендованим листом до відповідної компанії, до якого докласти ксерокопію відповідних документів та чеку. В цьому листі попросити пояснити, на яких підставах відповідна мережа АЗС обмежує продаж нафтопродуктів за рекомендованою Мінекономіки ціною? Чому податок при покупці палива становить 20 % ПДВ, якщо уряд знизив його до 7%? Чому ціна за літр бензину при покупці до 10 літрів палива одна, а за покупку більше 10 літрів – інша? На яких підставах ціна на той обсяг, який перевищує відповідні обмеження, є більшою? І відповідно до якого пункту угоди, підписаної з власником тієї самої паливної картки, ціна є такою, за якою була продана відповідна кількість палива?”

Інформатор слідкує за ситуацією і повідомить вам деталі.

 

Нагору