Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

В Івано-Франківську презентували книгу про військові поховання 19-21 століття

Сьогодні, 7 травня, в Підземному Переході “Ваґабундо” відбулася прем’єра монографії “Військові некрополі Станиславова – Івано-Франківська (1809-2020)”.

Інформатор також відвідав презентацію книги.

Про історію написання і зміст “Військових некрополів” розповіли автори Петро Гаврилишин, Роман Чорненький та Ярема Кваснюк.

За словами дослідників, це була дуже клопітка праця, яка вимагала збору та аналізу багатьох архівних документів, мемуарів, тогочасних газет. Оскільки тема книги доволі специфічна, потрібно було мати певні військові знання та проводити майже польові дослідження.

Автори монографії постаралися дослідити історію виникнення поховань військових, їх перенесення, трансформацію протягом 200 років.

Перше зазначене поховання в книзі датується 1809 роком, в сучасному меморіальному сквері. Історію поховань там простежували до 2020 року, де зараз спочивають воїни АТО.

Окрім поховань, в книзі описані воєнні дії та розташування військових адміністрацій, тому монографія може стати значною краєзнавчою пам’яткою.

Історик Петро Гаврилишин впевнений: “Чим більше розвинене краєзнавство, тим вся історія є точнішою. Менше помилок, недомовок”.

“Військові некрополі Станиславова – Івано-Франківська” є вже третім номером із серії книг “Цікава історія”. В минулих виданнях розповідали про віднайдені історії Станиславівщини. Їх вже передали до франківських, київських і львівських бібліотек. Ящик книг відправили також до Польщі й Угорщини.

“Війна, яка триває зараз, показала наскільки важливою є гуманітарна сфера. Потрібно інвестувати в культуру, в музеї, книгарні”, підсумували на зустрічі.

Анастасія Стецькович

Нагору